Події

Підсумки 13.05: F-16 і бої на Харківщині


F-16 з Данії будуть в повітрі над Україною протягом місяця; Ситуація на Харківському напрямку залишається складною. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Копенгаген сказав, коли в Україні будуть винищувачі

Повітряні сили України матимуть у своєму розпорядженні винищувачі F-16 з Данії протягом місяця. Про це заявила премʼєр-міністр країни Метте Фредеріксен. Країна загалом планує передати Україні 19 літаків F-16.

Нагадаємо, у 2023 році під керівництвом Нідерландів і Данії було створено авіаційну коаліцію, метою якої стала передача Україні сучасних винищувачів F-16.

Українські захисники тиснуть на ворога на Харківщині

Українські військові нанесли вогневе ураження по російським загарбникам на Харківському напрямку. Обстановка по усій лінії фронту контролюється Силами оборони. Наші війська відновлюють позиції та на окремих ділянках мають тактичні успіхи. Також розпочалось  бойове зіткнення в районі населеного пункту Стариця.

Росіяни перетворюють Вовчанськ на Бахмут

Місто Вовчанськ Харківської області перетворюється на Бахмут чи Мар’їнку через постійні удари росіян з повітря, заявив начальник поліції Харківської області Володимир Тимошко. За його словами, за три дні з початку російського наступу Вовчанськ “постраждав так, як не страждав з 2022 року”. Зокрема, росіяни використовують велику кількість керованих авіаційних бомб для ударів по місту.

Зеленський розповів про ситуацію на Харківщині

Президент України Володимир Зеленський заявив про посилення Сил оборони в районі Вовчанська Харківської області та інших прикордонних районах. За його словами, тривають наші контрударні дії. Водночас, за його словами, українське командування розуміє, як діє ворог, і бачить задум на відтягування українських сил. Командування ЗСУ не залишає без необхідної підтримки й забезпечення, а саме – Краматорський напрямок, Покровський, Куп’янський.

Новим командувачем ОТУВ “Харків” став Михайло Драпатий

В оперативно-тактичному угрупованні військ ОТУВ “Харків” замінили командувача – ним став заступник начальника Генштабу ЗСУ Михайло Драпатий. Драпатий замінить Юрія Галушкіна, який став командувачем ОТУВ “Харків” на початку квітня 2024 року. До січня Драпатий 2024 року очолював оперативне угруповання “Херсон”. Він відомий як один із командирів, що керували звільненням правобережжя Херсонщини. У лютому 2024-го його призначили заступником начальника Генштабу ЗСУ.

Українські військові збили російський вертоліт Ка-52 Алігатор

Воїни 47-ї окремої механізованої бригади приземлили російський вертоліт Ка-52 Алігатор. Вартість одного такого – 16 мільйонів доларів. Вертоліт Ка-52, або Алігатор, призначений для здійснення розвідки місцевості, наведення цілей та координації дій групи інших вертольотів. Він також може завдавати ударів по бронетехніці, живій силі та повітряних цілях. Назву Алігатор отримав за свій зовнішній вигляд, який нагадує силует алігатора.

Дрони СБУ вдарили по нафтобазі й електропідстанції у двох областях Росії 

Безпілотники Служби безпеки України уразили електропідстанцію у Липецькій і нафтобазу у Бєлгородській областях РФ у ніч проти 13 травня. Внаслідок атаки СБУ виникла пожежа на нафтобазі “Осколнафтопостачання” біля населеного пункту Старий Оскол Бєлгородської області. Також у Липецькій області загорілася електропідстанція “Єлецька” потужністю 500 кВт.

В окупованому Криму атаковано базу ППО

Російську військову базу ППО на горі Ай-Петрі пошкоджено внаслідок ранкової ракетної атаки на Крим. Загинув командир військової частини та ще один військовослужбовець. Також є поранені, але їхня кількість уточнюється.

12 країн просять пояснень Брюсселя, як закон про “іноагентів” у Грузії вплине на її євроінтеграцію

Міністри закордонних справ 12 країн-членів Євросоюзу просять надати коментарі щодо того, як закон про “іноагентів” у Грузії вплине на євроінтеграцію держави. Міністри звернулися до глави зовнішньополітичного відомства ЄС Жозепа Борреля та єврокомісара з політики сусідства і розширення Олівера Вархелі з проханням “негайно надати усну інформацію” про те, як закон про “іноагентів” у Грузії повпливає на реалізацію дев’яти кроків для вступу країни до блоку. Зазначається, що “велику стурбованість з приводу стрімкого погіршення ситуації в Грузії” висловили глави МЗС Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Латвії, Ірландії, Литви, Нідерландів, Польщі та Швеції.

Євросоюз схвалив “торговельний безвіз” для України

ЄС остаточно схвалив “торговельний безвіз” для України. Це безмитна та безквотна торгівля ще на рік. Що є важливою підтримкою для наших виробників, експорту та економіки. Відміна мит і квот враховує “певні європейські занепокоєння”. Європейці погодили посилені захисні механізми у випадку порушень на ринку ЄС. Додаткові захисні заходи можуть бути застосовані до таких товарів, як курячі яйця, курятина, цукор, овес, кукурудза, крупа і мед.

Україна експортувала рекордний обсяг лохини

Україна торік встановила історичний рекорд з експорту лохини – понад 4 тис. т ягоди у свіжому вигляді. Серед факторів успіху українських експортерів лохини на зовнішньому ринку – диверсифікація поставок. Польща перестала бути надійним партнером, тому експорт до цієї країни знизився на 39%. Водночас поставки української лохини до Німеччини виросли. Крім того, на 37% зріс експорт української лохини до Нідерландів, більш ніж у 4 рази – до Іспанії та низки інших країн Євросоюзу. На 11% зріс експорт лохини з України до Великої Британії.

Названа ймовірна причина знищення під’їзду у Бєлгороді

Група незалежних блогерів російського походження Conflict Intelligence Team (CIT) вважає малоймовірною версію міноборони Росії про те, що 12 травня під’їзд багатоповерхівки у Бєлгороді “зруйнував фрагмент збитої української ракети Точка-У”. На їхню думку, скоріш за все причиною інциденту стало те, що зійшов російський боєприпас.

На виробництво зброї у Росії додатково направили сотні тисяч робітників

У Росії з початку 2023 року для роботи на підприємствах оборонно-промислового комплексу додатково залучили понад 500 тисяч працівників. Про це заявив новий перший віцепрем’єр російського уряду Денис Мантуров у Держдумі. Він додав, що у Росії до виробництва військової продукції залучено близько 850 цивільних підприємств.

Непалець здійснив рекордне сходження на Еверест

Непальський альпініст Камі Ріта піднявся на вершину Евересту в 29-й раз. Відомо, що 54-річний чоловік піднявся на вершину найвищої гори світу (8849 метрів) 12 травня о 7.25 ранку, оновивши власний рекорд за кількістю успішних сходжень.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button