Так готувала бабуся! Давній рецепт сирного пирога, який обожнювала вся сімʼя
Сьогодні вирішила поділитись з вами нашим сімейним рецептом – Сирним пирогом. Його раніше часто готувала моя бабуся, тільки пекла вона його на деку, і він був прямокутної форми. Може, й ви вдома пекли щось подібне.
Інгредієнти:
Для тіста:
- 0,5 склянки сметани,
- 1 склянка цукру,
- 2 яйця,
- 125 грам вершкового масла,
- 2 склянки борошна або розпушувач або соду, гашену оцтом 0,5 ч.л.
Начинка:
- 1 пачка сиру (можна більше, у мене цього разу пішло 400 гр сиру),
- 1 столова ложка сметани (я взяла 2,5 столової ложки, тому що сиру у мене більше),
- 1,5 столових ложки цукру
Приготування:
Розм’якшити масло і розтерти його з цукром, яйцями і сметаною до однорідності.
Потім поступово додати борошно, спочатку першу склянку і знову до однорідності розтерти, потім можна відразу додати соду гашену або розпушувач. У мене це була сода.
Потім другу, але її я висипала не до кінця, залишила у склянці приблизно 1/3 частину.
Все тісто вийшло дуже м’яке, липке. Приготувала форму, застеливши її пергаментом. У мене форма 28 см.
І поступово виклала тісто, але не все, лишила трохи в мисці. Тісто дуже липке, щоб розподілити його, треба підсипати зверху борошном. Тісто, що залишилося, буде потрібно для бортиків і прикраси пирога.
Потім приготувала начинку, розмішала сир, сметану та цукор. Бабуся в мене все це робила товкачем, а мені сподобалося використати блендер. Начинка, особливо, якщо сир як у мене, виходить одноріднішою.
Акуратно виклала начинку на основу з тіста, і прикрасила тістом, що залишилося, виклала бортик і зробила щось на зразок гратів. Щоб смужки не липли до рук, руки теж рясно посипала борошном.
Все, тепер у духовку, температуру виставила на 180-200 градусів (я не маю точного поділу на плиті) і до готовності. Пиріг повинен піднятися і добре підрум’янитися. Іноді готовність цього пирога я перевіряю дерев’яною шпажкою.
Ну ось і все, пиріг готовий, можна куштувати.