Події

Прокурори на захисті державних інтересів: У власність житомирських громад п…

Прокурори на захисті державних інтересів: У власність житомирських громад повернуто незаконно оформлені фіктивними правонаступниками землі колективних сільгосппідприємств

????Коментують:
начальник управління представництва інтересів держави в суді Житомирської обласної прокуратури Сергій Чурін, Малинський міський голова Олександр Ситайло, Чоповицький селищний голова Михайло Філоненко.

????На Житомирщині прокурори встановили схему незаконного заволодіння тисячами гектарів сільгосп- та лісгоспземель. Мова йде про землі припинених колективних сільгосппідприємств.

????Із 1 січня 2019 року набрав чинності Закон України, який врегульовує питання реєстрації цих земель як власності об’єднаних територіальних громад, на території яких вони розташовані.

????Водночас встановлено, що недобросовісні товариства під виглядом «правонаступництва» ліквідованих КСП незаконно заволоділи землями.

????На підставі державних актів на право колективної власності на землю 90-х років вони зареєстрували за собою право приватної власності. Відтак позбавили ОТГ можливості раціонально ними розпоряджатися й передавати на конкурентній основі в оренду, що призводить до недоотримання коштів місцевими бюджетами.

????У межах своїх представницьких повноважень прокуратура повертає громадам у судовому порядку незаконно оформлені землі.

????Прокурори заявили 19 позовів про витребування 9500 га земель.

????Наразі Верховний Суд прийняв рішення про задоволення 3 таких позовів на понад 2000 га земель.

????Нещодавно забезпечено реєстрацію у комунальну власність 117 земельних ділянок. Їх загальна площа – 1374 га. Землі фактично повернуто Чоповицькій та Малинській громадам Коростенського району.

????У Верховному Суді доведено, що реєстрація права приватної власності на землю на підставі державного акту на право колективної власності є протиправною.

????Діяльність КСП станом на період внесення змін до законодавства припинено, а землі, що залишилися після розпаювання, мали бути передані в комунальну власність.

????Щодо решти земель справи розглядаються судами різних інстанцій.

Video is too big

Back to top button