Як визначитися з вибором риби для суші?
Стравами з японської кухні вже давно нікого не здивуєш в Україні. Замовити суші в Коломиї вже стало цілком буденною справою. Навіть більш того, кожен бажаючий може сам спробувати себе у ролі сушиста та приготувати вдома смачні роли чи суші. На спеціальних полицях супермаркетів є все для цього: рис, норі, маринований імбир та інші продукти. Все, окрім риби. Вибір риби для суші – це окрема справа, до якої треба підійти більш прискіпливо. Адже саме від риби буде залежати не тільки смак страви, а і її якість.
Які сорти риби підходять для приготування суші?
Особливістю традиційної кухні Японії є те, що рибу вони вживають сиру, без термічної обробки. Ну вони можуть собі це дозволити – там завжди під рукою є свіжа морська риба. В Україні ситуація з рибою досить інша. На прилавках ми можемо знайти переважно рибу глибокого заморожування. Тому, якщо ви не впевнені в якості риби, то краще віддати перевагу малосоленим видам, наприклад, лососю або тунцю.
Давайте більш детально зупинимося на рибі або морепродуктах, які будуть найкраще смакувати, як чудові начинки для суші.
- Тунець. Ідеальний смак цієї риби та її м’ясиста структура стане вдалим вибором для суші.
- Білий окунь. Ніжне, біле м’ясо нададуть суші смак приємної свіжості.
- Лосось. Це досить популярна риба саме для приготування суші. Вона гармонійно поєднується з норі та рисом. Страва набуває доволі ароматного смаку.
- Вугор. Для японської кухні ця риба є традиційним вибором для суші. Вживають вони його у сирому вигляді. Для українських суші вугор краще використовувати після термічної обробки – можна приготувати на грилі.
- Креветки. Якщо хочете надати вашим суші солодкого морського смаку, неодмінно спробуйте креветки в якості начинки. Перед використанням їх у суші можете трохи обсмажити на вершковому маслі.
- Ікра Масаго. Це ікра мойви, яку широко використовують в ролах і суші. Надає страві унікального смаку.
- Ікра Тобіко. Ікра з летючої риби найчастіше використовується для приготування ролів Каліфорнія.
За якими ознаками визначити свіжість риби?
Якщо ви все-таки є справжнім гурманом та надаєте перевагу тільки сирій рибі в суші, то переконайтеся, що вона є високої якості та свіжою.
- Дивимося на зябра риби, вони повинні бути саме яскраво – червоні. Якщо вони червоно – сірі, то риба піддавалася заморожуванню.
- У корисної свіжої риби очі будуть прозорими та опуклими.
- Якщо натиснути пальцем на м’якуш риби, то ви повинні відчути її пружність. Якщо вм’ятина від пальця довго не зникає, то рибу заморожували або вона не зовсім свіжа.
- Зверніть увагу на запах. Від риби не повинно бути сильного запаху. Свіжа риба має легкий, ненав’язливий запах.
Отже, як бачите, нічого складного тут немає. Трохи вашого часу і зусиль, і як нагорода – насолоджуйтеся приємним смаком улюблених суші. Ну якщо у вас бракує вільного часу, а суші дуже хочеться, то робіть замовлення в Пронто. Тут завжди є свіжа морська риба.