Цікаве

Сільськогосподарське причіпне обладнання: роль у сільському господарстві, типи та переваги

Причіпне обладнання – це перелік спеціальних пристроїв, що дозволяють розширити функціональні можливості сільськогосподарської техніки: тракторів, мотоблоків, мінітракторів, мототрактора. За їх допомоги можна виконувати різні види фермерських робіт, наприклад, доставка овочів і фруктів, обробка ґрунту, польові роботи, збирання врожаю тощо. А знайти найрізноманітніше сільськогосподарське обладнання можна на AGRO.RIA.

Короткий огляд причіпного обладнання: функції та використання у сільському господарстві

Сьогодні на сільськогосподарському ринку України представлено безліч різновидів причіпного обладнання. Усі вони можуть бути агрегатовані як і з звичайним трактором, так і міні-трактором чи мотоблоком.

Основними є обладнання, яке використовують для транспортування вантажів. Існує декілька видів агрегованих причепів:

  • причепи-самоскиди;

  • бортові причепи;

  • гідравлічного типу;

  • із бортом-сіткою;

  • причепи з декількома підставами.

Також застосовуються у вузькому спектрі використанні причепи для перевезення рідких і довгомірних вантажів. Вони можуть експлуатуватись не тільки у сільському господарстві, але й у будівельній сфері, лісництві, рибній промисловості тощо.

Крім звичайних причепів, до трактора чи мотоблока можна причепити інше обладнання для вузького спектру робіт:

  1. Кормороздавачі – пристрої, які використовуються у тваринницькому комплексі, дозволяючи автоматизувати процес розподілу та дозування сипких кормів.

  2. Прес-підбірники, посівні комплекси, борони.

  3. Ресайклери – причіпне обладнання, яке використовуються для переробки та повторного використання асфальтобетону під час ремонту доріг і благоустрою території села.

  4. Системи автоматичного поливу для зрошення полів, квітників, садів, поливу доріг і інших ділянок у сільській місцевості.

  5. Вакуумні цистерни для процесу викачування рідких речовин. У деяких випадках використовується для асенізаторських робіт.

  6. Піскорозкидачі  – спеціальні пристрої, які можуть використовуються для ремонту дорожнього покриття та благоустрою території.

  7. Обприскувачі до мотоблока застосовуються у сільськогосподарській промисловості для розпилення препаратів хімічного походження.

  8. Системи пожежогасіння для усунення причин займання. Використовуються в агропромисловій сфері та лісовому господарстві.

Переваги причіпного обладнання до міні-трактора

Один раз придбавши причіп до мототрактора, фермер отримує цілий ряд переваг:

  • зменшення виробничих витрат;

  • покращення якості виконуваної роботи на селі;

  • широке застосування агрегатованої техніки під час виконання робіт різного призначення;

  • полегшення людської праці, замінивши її машинною технікою;

  • забезпечення агропромислової логістики тощо.

Як вибрати причіпне обладнання

Що потрібно врахувати під час вибору причіпного обладнання:

  1. Де планується застосовувати пристрій? Варіанти можуть бути різні: фермерські господарства, лісництво, рибальство, бджільництво тощо.

  2. Цілі, які ставляться перед причіпним пристроєм, наприклад:  обробіток ґрунту, збирання врожаю, догляд за полями і насадженнями тощо.

  3. Коли планується використовувати техніку, що агрегатується, оскільки деякі машини можуть використовуватися лише посезонно.

  4. Об’єми робіт. Частина техніки ефективно використовувати при невеликих обсягах робіт, а деякі застосовні, коли обсяг робіт занадто великий. Основним показником ефективності причепа – є його місткість.

  5. Ціна – залежить від типу та стану обладнання (нове чи бу).

Саме такий підхід до вибору додаткових пристроїв дозволяє отримати гарний результат під час виконання сільськогосподарських робіт.

Технологічні нововведення та тенденції у розвитку причіпного обладнання

Світові технології не стоять на місці. І це також стосується причіпного обладнання. Виробники сьогодні роблять акцент на:

  1. Електронних системах управління та контролю для моніторинга роботи причіпного обладнання, а також запобігання аварійним ситуаціям (датчики, контролери, дисплеї, світло- і звукові сигналізатори, бездротові модулі зв’язку тощо).

  2. Гібридних і електричних приводах. Це інноваційні рішення, які дозволяють знизити витрати палива, викиди шкідливих речовин і шум під час роботи. Гібридні приводи поєднують у собі двигун внутрішнього згоряння та електромотор, які працюють залежно від умов руху.

  3. Смарт-причепах з різними сенсорами, камерами, радарами та іншими пристроями, які дозволяють збирати та аналізувати дані про стан причепа, вантажу, дороги чи навколишнього середовища. Вони автоматично адаптуються до різних умов руху, оптимізують розподіл навантаження, контролюють температуру та вологість вантажу тощо.

Висновок

Зі звичайного трактора чи мотоблока можна зробити багатофункціональний пристрій за допомогою спеціального причіпного обладнання. Що дозволить вирішувати широкий спектр завдань із мінімальними витратами сил, часу і фінансових коштів.

Де ж купити причепи для с/г техніки в Україні? Фермери купують причіпне обладнання на AGRO.RIA – новий проєкт з продажу вживаної та нової сільськогосподарської техніки.

Back to top button