Цікаве

Як зберегти свіжість продуктів в холодильнику

Для всіх є звичною справою прийти додому та розвантажити сумки з продуктами. Молоко, йогурти, масло, ковбаса, улюблені овочі та фрукти, м’ясо та риба — це типовий набір, який потрібно розфасувати та розмістити в холодильнику. Хаотично все викладати на полиці чи розподілити по виділених зонах — момент, від якого залежить термін зберігання та свіжість продуктів.

Раціональна організація простору в холодильнику

Від організації простору залежить не лише тривалість зберігання продуктів, але й зручність користування технікою. Погодьтесь, що шукати помідори серед ковбаси з сиром чи яйця у зоні свіжості є досить нелогічно. Потрібно визначити для кожного типу продуктів необхідний температурний режим та рівень циркуляції повітря. Зазвичай, рекомендують наступний план:

  • Найвища полиця. Призначена для молочних продуктів.
  • Середня полиця. Сюди ставлять каструлі з готовими стравами.
  • Нижня полиця. Зона для овочів та фруктів.

Зайвий етилен у холодильнику

Про етилен не всі знають, тому часто допускають помилку щодо надмірного завантаження холодильника фруктами та овочами. Можна помітити, що навіть недостиглі плоди суттєво швидше доходять до кондиції, ніж очікувалось. Деякі фрукти та овочі виділяють етилену більше за інших. Це спонукає плоди швидше достигати.

Можна зробити логічний висновок – не все потрібно завантажувати в холодильник. Частину продуктів можна зберігати за кімнатної температури. Не кладіть всі фрукти та овочі разом, якщо серед них є помідори, яблука, груші, сливи, банани, інжир, авокадо. Вони виділяють найбільше етилену, тому на тривалу свіжість не розраховуйте.

У великих містах родини зазвичай роблять великі закупівлі, наприклад, в Києві. Зручним рішенням в цьому випадку можуть стати холодильники зі збільшеним корисним об’ємом для зручного зонування. В них вистачить місця для всіх продуктів.

Правила зберігання молочних продуктів

Ця категорія продуктів сприятлива для сторонніх запахів, але неприємній ситуації можна запобігти. Твердий та кисломолочний сир, масло варто зберігати в пакуваннях або контейнерах. Для молочної категорії варто виділити певне місце, щоб підтримувати правильне зонування.

Свіжі та безпечні яйця

Якщо про м’ясо та рибу всі знають, що їх треба зберігати на окремій поличці, то про курячі яйця – ні. Не викладайте їх просто так та поруч з іншими продуктами. Вони не мають контактувати жодним чином. Також для збереження яєць категорично забороняється їх мити. Це скорочує період придатності в їжу, а ще може стати причиною сальмонельозу.

Правильне зонування для продуктів — гарантія щодо тривалого збереження їх свіжості. Підтримуйте чистоту, вчасно прибирайте продукти із завершеним терміном придатності та сортуйте все за готовністю до споживання. Такий підхід дасть можливість раціонально користуватись холодильником та використовувати в їжу дійсно свіжі продукти. 

Back to top button