Цікаве

ЗНАЙОМСТВО З ПОПУЛЯРНИМ ЕЛЕКТРОМУЗИЧНИМ ІНСТРУМЕНТОМ

Електричні музичні інструменти з’явилися на початку цього століття завдяки бурхливому розвитку електротехніки та радіоелектроніки. Винахід електромеханічного, а потім першого електронного музичного інструменту викликав справжню сенсацію в музичному світі. Необмежені виконавські здібності! Мільйони тембрових комбінацій!

До сімейства електромузичних інструментів відносяться електроорган, еміритон, електрогітара, терменвокс. У музичному світі першим електромузичним інструментом прийнято вважати пристрій під назвою «телармоніум». І його виникнення датується серединою ХІХ століття. Винахід належить профессору Тадеусу Кахіллу із Нью-Йорка. Апарат важив 200 т. З допомогою музичної конструкції, що складалася із 145 електричних генераторів, передавалася музика абонентам Нью-Йоркської телефонної мережі.

А от першу електрогітару винайшли музикант Лес Пол і підприємець Лео Фендер. Вони це зробили незалежно один від одного на початку 50-их років. Інструмент був із суцільного дерев’яного корпусу. Ця конструкція збереглася і використовується без значних змін до теперішнього часу.

Чим приваблює інструмент

Звичайні механічні музичні інструменти досягли вершини свого вдосконалення. Майже всі вони, від маленької скрипки до гігантського органу, за останні двісті років не зазнали суттєвих змін. Та й чого, здавалося б, ще від них вимагати? Рояль – інструмент глибоко емоційний, динамічний. Орган досить потужний і монументальний. Скрипка легенька, простенька, а як співає! Чим же приваблює електричний музичний інструмент музикантів?

Насамперед своїм голосом. Саме своїми оригінальними звучаннями, які у звичайних механічних системах недосяжні, а в електронних ще далеко не всі знайдені. Чи потрібні вони музикантові? Безперечно. Який митець відмовиться від нових яскравих фарб, яких ще не бачила його палітра?

Головні переваги електрогітари:

  • здатність змінювати тембр у широких межах;
  • імітація існуючого звучання;
  • відтворення тільки своїх, властивих інструменту, голосів.

Загальні технічні дані про інструмент

Електрогітара – різновид гітари з електромагнітними звукознімачами. Коливання металевих струн перетворюються на коливання електричного струму. Оброблений і посилений звуковий сигнал створює велику кількість звукових ефектів.

Основний матеріал, з якого виготовляються електричні гітари, це дерево. Найпоширеніше дерево для електрогітар – червоне дерево, клен, вільха, ясен, тополя. Як накладки на гриф застосовують палісандр, чорне дерево і клен.

Найбільшого поширення набули шестиструнні електрогітари. Класичний лад шестиструнної гітари аналогічний строю акустичної гітари: ми ля ре соль си ми. Для досягнення різних музичних завдань, гітаристи можуть налаштовувати свої інструменти, наприклад, у знижені строї, коли всі струни опускаються на однакову кількість півтонів. Також варто відзначити так звані дроп стрій (dropped). В них  шоста струна додатково налаштовується на тон нижче.

Примітка. В Україні широкий вибір моделей електрогітар ви можете знайти у першому спеціалізованому магазині гітар та обладнання « Гітарний дім. Вас чекають ідеальні інструменти guitarhouse.com.ua і експертний вибір.

Найпопулярнішими і одними з найстаріших моделей електрогітар на сьогоднішній день є Telecaster (1951) та Stratocaster (1954) компанії Fender, а також Les Paul (1952) Gibson. Ці моделі вважаються зразками світового гітаро будування.

Цифрові технології і електрогітара

З розвитком інформаційних технологій люди навчилися моделювати звук гітари з допомогою комп’ютера. Тобто, електричні коливання струни перетворюються, посилюються і направляються на динаміки. Мета у таких дій банально проста – щоб пограти без підсилювача. Підключаючи гітару до ПК, виникає можливість володіти абсолютно всіма звуковими ефектами. І все творче звукове надбання можна завантажити в інтернеті. А, записуючи свою гру, можна після прослуховування почути допущені помилки. Використання комп’ютера під час гри на гітарі – це великі перспективи для творчості.

Якщо ви вагаєтесь у тому, чи потрібно долучатися до цієї музичної творчості, відповімо цитатою відомого ірландського співака, автора пісень і гітариста Найла Джеймса Хорана:«Хтось сказав мені, що посмішка на моєму обличчі стає більшою, коли я граю на гітарі»….

Back to top button