Україна

Насірова залишили під вартою і вкотре зменшили заставу


Насірова залишили під вартою і вкотре зменшили заставу

Романа Насірова заарештували в жовтні 2022 року з правом внесення застави у 523 млн грн. З того часу запобіжний захід кілька разів продовжували, але заставу зменшили уже майже вдесятеро.

Ексголову ДФС Романа Насірова залишили під вартою, але вкотре зменшили заставу. Про це у четвер, 9 травня, повідомив Центр протидії корупції.

“Судді ВАКС частково задовольнили клопотання прокурора про продовження строку тримання під вартою ексголови ДФС Романа Насірова. Також судді частково задовольнили клопотання захисників про зміну запобіжного заходу і замість встановлених раніше 65 млн грн застави тепер Насіров може внести 55 млн грн”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в разі внесення цих коштів і виходу з-під варти Насіров змушений буде дотримуватися низки обов’язків, зокрема, здати закордонний паспорт та носити електронний браслет.

“Захист Насірова просив визначити заставу у розмірі 22 млн грн. Дружина Насірова раніше вже внесла ці кошти на депозитний рахунок ВАКС. За словами адвокатів, це максимально можлива сума, яку родина може внести у якості застави, хоча до цього захист так казав і про внесені дружиною 10 млн грн”, – додають у Центрі протидії корупції.

Адвокат також зазначив, що у справі вже дослідили половину доказів обвинувачення, тому ризики значно зменшилися.

За словами Насірова та його захисників, в нього нібито є проблеми зі здоров’ям, а в СІЗО не можуть забезпечити належний рівень медичної допомоги. Також захист зазначив, що в СІЗО неможливо забезпечити безпеку Насірова під час обстрілів, бо там немає укриття, – йдеться далі в повідомленні.

Загалом, Насіров перебуває під вартою вже півтора року. Його заарештували в жовтні 2022 року з правом внесення застави у 523 млн грн. З того часу запобіжний захід кілька разів продовжували, але заставу зменшили уже майже вдесятеро.

Нагадаємо, що колишній керівник ДФС Роман Насіров за пособництва свого радника протягом 2015-2016 років забезпечив юридичним особам, підконтрольним власнику агрохолдингу, відшкодування ПДВ у розмірі понад 3,2 млрд грн. За це ексглава ДФС неправомірно одержав на свою користь та на користь третіх осіб понад 722 млн грн. Наприкінці жовтня минулого року ВАКС арештував Насірова з альтернативою застави у 523 205 865 грн.

Пізніше ексголові ДФС зменшили заставу вдвічі – до 261 млн грн. 9 листопада ВАКС продовжив до 7 січня строк тримання під вартою Насірова, але при цьому зменшив йому заставу до понад 120 млн грн.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду 6 грудня залишила без змін запобіжний захід для колишнього голови ДФС України Романа Насірова у вигляді тримання під вартою.

Як повідомлялосяраніше, Вищий антикорупційний суд задовольнив клопотання захисту ексголови ДФС Романа Насірова про закриття провадження за звинуваченням щодо службового підроблення через закінчення терміну давності.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

seven − four =

Back to top button