Україна

Звідки беруться сновидіння

Коли ми спимо, наш організм не занурюється в стан несвідомого спокою, а перемикається між фазами повільного і швидкого сну, повідомляє 1NEWS з посиланням на ukrhealth.net.

Повноцінно вони змінюють один одного, тільки якщо людина спить вночі, тому що в світлий час доби порушується робота циркадних ритмів. Це своєрідний біологічний годинник, який відповідає за те, як ми відпочиваємо.

Під час фаз швидкого сну мозок залишається дуже активним. Перша з них триває близько 10 хвилин, ближче до ранку вони стають довшими. У ці моменти наші очі під закритими століттями починають інтенсивно рухатися, дихання частішає і стає нерегулярним. У ці фази ми бачимо яскраві, запам’ятовуються сновидіння.

У періоди довгого сну теж бувають сновидіння, але зазвичай вони виявляються простими, уривчастими, неяскравими і непослідовними.

Всі наші сни засновані на спогадах, почуттях і образах, отриманих під час неспання, і навіть в найдивніших з них є елементи, запозичені з реальності. Багато в чому тому, наприклад, людям з депресією можуть снитися кошмари. Вони відображають важкий психічний стан.

Чи є користь від снів

Вчені досі до кінця не визначилися, навіщо людині потрібні сновидіння. Найбільш популярне пояснення свідчить, що вони можуть допомогти нам впоратися з емоціями і розібратися в навколишньому світі. Так, під час сну спогади відбираються і або вбудовуються в нашу скарбничку знань (довготривалу пам’ять), або видаляються. Тобто ми позбавляємося від усього зайвого. Це своєрідна розвантаження.

Також є дослідження, автори якого виявили зв’язок між кількістю швидкого сну і творчим мисленням. Вчені вважають, що активна розумова діяльність, пов’язана зі сновидіннями, допомагає розвивати асоціативні зв’язки в мозку.

Однак поки набагато більше відомо про користь сну в цілому. Наприклад, під час нього з нашого мозку виводяться токсини.

Чому не сняться сни

Найчастіше в цьому немає нічого поганого. Але іноді відсутність снів говорить про проблеми зі здоров’ям.

Вони сняться, але ви їх забуваєте

Більшість людей бачить сни, які в сукупності тривають близько 2 годин за ніч. Але майже всі з них ми забуваємо. Тому може здаватися, що вам нічого не снилося.

Справа в тому, що під час фаз швидкого сну здатність запам’ятовувати інформацію погіршується. Це відбувається тому, що в гіпоталамусі починають працювати нейрони, які відповідають за вироблення меланін‑концентруючих гормонів.

Найчастіше фіксується тільки той сон, який снився перед пробудженням. Коли ми прокидаємося, наша пам’ять знову починає працювати в нормальному режимі. Здатність до запам’ятовування повертається, і сновидіння не забувається.

Грає роль і зміст сну. Чим він яскравіший і конкретніший, тим краще залишається в пам’яті. Наприклад, образи, які ми бачимо в фазах довгого сну, скоріше схожі на статичні фотографії, а не на кіно. Тому такі сновидіння погано запам’ятовуються.

Ви старше 60 років

З віком кількість швидкого сну, як і сну в цілому, у людини знижується. Тому літні люди можуть поступово перестати бачити сновидіння. Це природний процес, і боятися його не варто.

У вас сонне апное

Це порушення сну, при якому переривається дихання. В результаті організм не може увійти в фазу швидкого сну. Про можливість цього захворювання варто задуматися, якщо ви перестали бачити сновидіння раптово.

У вас нарколепсія

Це неврологічний розлад, який викликає напади денної сонливості і збиває нормальний режим. Через це природна регуляція швидкого сну порушується. Як і у випадку з сонним апное, про розвиток такого захворювання може говорити несподіване зникнення сновидінь.

Ви вживаєте деякі речовини

Складнощі з переходом організму до швидкого сну можуть виникнути через вживання антидепресантів, алкоголю, нікотину або кави перед сном. Наприклад, антидепресанти розслаблюють і тому викликають більш глибокі стадії сну, а кофеїн, навпаки, призводить до безсоння.

Що зробити, щоб сни повернулися

Якщо ви завжди міцно спите, але на ранок ніколи або дуже рідко можете згадати, що вам снилося, турбуватися нема про що. Просто ваш організм працює так, що сновидіння не запам’ятовуються або запам’ятовуються дуже рідко. Це, можливо, прикро, але не говорить ні про що погане.

Якщо ж все-таки хочеться не забувати сновидіння, скористайтеся порадами професора Медичної школи Гарвардського університету Роберта Стікголда, які він дав в інтерв’ю:

  • Поки засинаєте, повторюйте, що хотіли б обов’язково запам’ятати сьогоднішній сон.
  • Випийте води перед сном. Встаючи по нужді вночі, ви будете активувати роботу пам’яті і краще запам’ятовувати сни.
  • Трохи затримайтеся в ліжку після пробудження. Подумайте і постарайтеся згадати, що вам могло снитися.

Якщо ви перестали бачити сни з віком, зробити з цим вже навряд чи щось вийде. У будь-якому випадку, незалежно від ваших років, корисним буде зберігати здоров’я сну. Спіть по 7-9 годин на добу, постарайтеся розслабитися і не використовувати гаджети перед тим, як йти в ліжко, робіть фізичні вправи і дотримуйтесь режиму. Не факт, що це допоможе бачити сни, але точно сприятливо позначиться на здоров’ї.

Незайвим буде відмовитися і від зловживання алкоголем і сигаретами. Також краще не пити каву на ніч. Так вийде позбутися від негативних ефектів цих речовин на сон. Приймати ж препарати варто тільки в тому випадку, якщо їх призначив лікар.

Якщо ж є підозри, що у вас розлад сну, запишіться на прийом до лікаря. Лише фахівець зможе призначити лікування. Наприклад, пацієнтам з апное допомагає терапія із застосуванням апарату, що підтримує тиск в дихальних шляхах.

 

 

Back to top button