Україна

ЗСУ провели на Херсонщині тактичні навчання

На одному з загальновійськових полігонів Херсонщини захисники південного напрямку, що несуть бойову службу на адміністративній межі з тимчасово окупованою територією АР Крим, провели тактичні навчання із захисту морського узбережжя та танконебезпечних ділянок суходолу під час протидії наступальній операції, інформує 1news з посиланням на пресслужбу Міноборони.

Зокрема, бойові розрахунки реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град» виконали завдання щодо придушення та знищення вогневих засобів, броньованої техніки та живої сили умовного противника.

«Подібні тренування в угрупованні військ, яке підпорядковане нашому командуванню відбуваються регулярно. Саме тому, військовослужбовці завжди демонструють високий рівень навченості та злагодженості, вчасно реагуючи на всі можливі загрози», – наголосив командувач об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Старший навідник Богдан працює з Панорамою Герца (тип артилерійської панорами, візирний і кутомірний оптичний прилад наземної артилерії і реактивних установок залпового вогню). Вона є найголовнішою деталлю в артилерійських військах, адже без неї неможливо відстежити координати противника.

«Панорама Герца потрібна для того, щоб знайти основну точку наведення. Ми працюємо зі шкалою грубого та тонкого відліку. Знаходимо будь-яку точку наведення: зріз будинку, стовп… Потім передаємо координати своєму командиру бойової машини, який вираховує все до деталей. Саме навчання проходить два місяці. Все легко відпрацьовується і постійно повторюється», – повідомив Богдан.

Військовий Михайло допомагає старшому навіднику машини наводити прицільні пристрої для наведення точної цілі.

«Стрільба проходить доволі часто. Для тренувань між бригадами ми виїжджаємо на тактичні поля, займаємо бойові позиції, готуємо машини до боєвого положення. Офіцери дають нам точні координати наведення, ми наводимо та відпрацьовуємо ціль. Бували одиночні постріли, бувало, що й весь пакет. Якщо стріляти з кабіни, відчувається сильний поштовх машини і з’являється звук граду. Коли стріляєш з кабіни, дуже добре відчуваєш запах пороху в самій машині», – розповів Михайло.

Під час навчань військовослужбовці використовували інформацію, що надавала артилерійська розвідка, яка вивчала місцевість та розкривала цілі для ураження, а також вказівки, отримані від операторів безпілотного літального апарату-розвідника.

Старший навідник Богдан поділився своїми враженнями від тренувань.

«Я був дуже щасливий, коли вперше вистрілив. Мені дуже подобається працювати навідником. Завжди нові завдання, нові цілі, різноманітні нормативи… Головне, вміти захищатись та намагатись сильніше вразити вогневу підтримку противника», – додав Богдан.

Командувач підкреслив, що кожного разу командири у навчання додають нові елементи задля відпрацювання різних аспектів протидії ворогу. Командири ускладнюють задачу, навчаючи особовий склад діяти в умовах раптової зміни обстановки.

Слід зазначити, що тактичні навчання реактивної батареї мали на меті злагодження артилерійських підрозділів, вдосконалення польового вишколу особового складу та підвищення практичних навичок командирів в управлінні підрозділами.

«Результат каже сам за себе. Військовими вже досягнутий високий рівень злагодженості у виконанні поставлених завдань», – зазначив генерал-лейтенант Сергій Наєв.

 

 

 

Back to top button