Україна

ЗСУ показали нову лінію оборони під Авдіївкою


ЗСУ показали нову лінію оборони під Авдіївкою

Активні роботи з будівництва укріплень почалися в грудні 2023 року, і велися ще до виходу українських військ з Авдіївки.


Речник оперативно-стратегічного угруповання Таврія Дмитро Лиховій в середу, 6 березня, оприлюднив у Facebook фото інженерно-фортифікаційних споруд на чотирьох різних точках на Авдіївському напрямку. Зокрема за 2 км до тодішньої лінії бойового зіткнення, у “червоній зоні”.
 
За його словами, оборонні укріплення значною мірою вже споруджені. Подекуди (трохи далі від передової) їх ще будують.
 
Залежно від лінії, це роблять обласні адміністрації, цивільні підрядники – будівельні компанії; Державна спеціальна служба транспорту; інженерні частини Сил підтримки ЗСУ, інженерні підрозділи механізованих і мотопіхотних бригад.
 
“Були і є певні організаційні складнощі. Брак людей, коштів, деяких матеріалів та озброєнь, близькість лінії фронту, інерція й зволікання, бюрократія, демократія, зрештою, поля – вони ж чиїсь. Але є й результат. Його можна помацати, відчути, зрештою, залізти в нього і сховатися від обстрілів”, – зазначив речник ОСУВ.
 
Лиховій стверджує, що активні роботи з будівництва укріплень почалися в грудні 2023 року, і велися ще до виходу українських військ з Авдіївки, а після виведення – стали активнішими.

 
На Донеччині нові інженерно-фортифікаційні споруди не мають вигляду “стіни” чи “лінії”. Це розгалужена система свіжих взводних опорних пунктів (ВОПів) на другому оборонному рубежі, на які в разі потреби відійдуть піхотні частини. Ті частини, що брали участь у замовленні й частково  у споруджені цих опорників.
 
Цих нових ВОПів – десятки. На різну глибину смуг оборони. Вони пролягають сотнями метрів зиґзаґоподібних траншей – із вогневими ячейками на різні боки, перекритими щілинами, подекуди із бронекапсулами. Також це також капоніри, протитанкові рови, бетонні бункери, “зуби дракона”, інші укріплення і загородження, залежно від наближеності до лінії бойового зіткнення.
 
За словами Лиховія, якщо старі нормативи передбачали висоту траншеї 1,5 метра та ширину 0,8 метра, то нові траншеї мають 2 метри заввишки й 1 метр у ширину – щоб бійці могли пересуватися, не пригинаючись, та мали змогу в разі потреби переносити по траншеї поранених на ношах.
 
Нагадаємо, у ніч на 17 лютого підрозділи ЗСУ покинули Авдіївку. Це сталося після кількох місяців безперервних штурмів російських агресорів, які втратили у боях за місто десятки тисяч військових і соні одиниць техніки.

Українські захисники успішно відбивають атаки окупантів на захід від Авдіївки, використовуючи недоліки російської армії.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button