Україна

Зростання цін на харчі – Землянська заявила, що економічна ситуація в Україні жахлива – 1News


pnk.tv

Економічний зашморг щораз більше затягують, каже Наталія Землянська

Економічна ситуація в Україні жахлива: наразі споживання підтримується тільки за рахунок переказів трудових мігрантів, які минулого року переказали в Україну 15 млрд дол. Ця цифра зростає з кожним роком, і саме це рятує владу від голодних бунтів. Про це в ефірі на “Першому Незалежному” заявила експерт з трудових відносин, міграції та профспілкового руху Наталія Землянська.

Гостя студії, коментуючи ситуацію зі зростанням цін на продукти харчування в Україні, зауважила, що ситуація нагадує “лихі 1990-ті”. Вона нагадала, що в Україні встановили ринкові ціни на газ на вимогу західних партнерів, зокрема МВФ, і економічний зашморг щораз більше затягують, говорячи про те, що “світле майбутнє” ось-ось настане у вигляді вступу у Євросоюз.

“І ми все ще біжимо за цією морквиною. Ще до цієї морквини додали бурячка – вступ у НАТО, що ми тоді взагалі будемо у безпеці. Економічна ситуація, дійсно, жахлива. Ми розуміємо, що події останніх місяців, коли був такий інформаційний тиск “нападе – не нападе”, “будь ласка, працівники посольств залишайте Україну”, і вчора вже вийшов реліз від американського посольства, як американцям слід подорожувати, скажімо так, Україною і так далі. А цифри, скільки вивели мільярдів з України – тут навіть інвестняні не допоможуть, бо стабільність найближчим часом не буде встановлена. Тому ми бачимо, що це все якраз буде відбиватися на цінах на продукти харчування, на все. Насправді, споживчий кошик зараз підтримується – споживання простими українцями – тільки за рахунок трансфертів від трудових мігрантів. Тобто ці 15 млрд дол., а цифра зростає з кожним роком, рятують владу від голодних бунтів”, – сказала Наталія Землянська.

1News за темою: Проторченко про здорожчання харчів і безконтрольний експорт: Увесь світ забезпечили, а самі з чим залишилися?

Як повідомляли, порція борщу на чотирьох осіб, приготована за традиційним рецептом, обійдеться в 80,92 грн. Порівняно з лютим 2021 року ціна зросла більше ніж на 30%. Про це повідомляє Офіс ефективного регулювання.

Усі інгредієнти борщу за рік подорожчали в різній мірі: від незначних 5% до істотних 284,4%.

Слід зазначити, що в Україні до кінця дії карантину запровадили державне регулювання цін на низку харчових продуктів. Така норма передбачена постановою Кабінету міністрів, яку ухвалили на засіданні 12 січня. На які продукти держава регулюватиме ціни і як це вплине на їхню кінцеву вартість, читайте в нашому матеріалі.

Додамо, в Україні у грудні минулого року заборгованість населення за комунальні послуги зросла на 8,7 млрд гривень проти 7,1 млрд місяцем раніше. Про це повідомила Державна служба статистики.

Як зазначається, минулий рік завершився із заборгованістю у 81,3 млрд гривень, тоді як на початку року вона становила 73,6 млрд гривень.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button