Україна

Знову дідівщина? Суїцид офіцера ЗСУ у МиргородіСюжет


Знову дідівщина? Суїцид офіцера ЗСУ у Миргороді

У військовій частині Миргорода застрелився старший лейтенант однієї із бригад тактичної авіації. Хлопець мав освоювати винищувачі F-16.

У Миргороді Полтавської області застрелився старший лейтенант 831 бригади тактичної авіації Валерій Гончаров. Про це говориться у матеріалі видання hromadske. За даними журналістів, трагедія сталася 7 грудня на території військової частини. Військовому було 23 роки. 

Національна поліція відкрила кримінальне провадження за статтею “умисне вбивство”. Однак батьки військового хочуть подати позов проти командування бригади, яке вони звинувачують у доведенні їхнього сина до самогубства.

Три посади і служба без вихідних

За словами мами загиблого, Тетяни Станіславівни, майже два роки Валерій працював без відпусток і без вихідних. Навіть на своїй орендованій квартирі міг переночувати не часто – служба не пускала.

“Він постійно жалівся мені, що не витримує такого навантаження, що мріє виспатися, мріє про вихідний, хоч про якесь особисте життя. Він вів три посади та через день його ставили у наряди. Я радила йому звернутися до начальства, попросити відпустку. Він звертався. А його начальник, підполковник Гарбуз, йому відповідав: “Утомився – то піди напийся води”. Або: “Хочеш відпустку – я тобі компенсацію за неї до пенсії виплачу”. Валера казав, що не встигає, а Гарбуз казав: “Не можеш за день зробити, то роби вночі”, – розповіла жінка.

Мама востаннє розмовляла з сином увечері 6 грудня. Як і багато разів до того, Валерій жалівся їй на втому.

Як додав батько військовослужбовця, син виріс у сім’ї, де з діда-прадіда були військовими. Хлопець теж хотів служити в ЗСУ та у 2022 році закінчив Харківський національний університет Повітряних сил.

Проте на вже на службі Валерій фактично працював на трьох посадах. Він був інженером автомобільної та електрогазової служби. За розпорядженням командування він мав виконувати ще й обов’язки начальника цієї служби. Окрім цього його призначили начальником технічно-експлуатаційної частини.

“Обсяг роботи був дуже великий, він розрахований на декількох фахівців, а Валера повинен був тягнути все самотужки. Особливо складною ділянкою його роботи було освоєння коштів, які надходили з бюджету і від волонтерів, а також потрібно було брати участь у тендерах на платформі Prozorro. Для цього існує чітко визначена процедура. Але Валеру примушували діяти в режимі “бігом-бігом”, який був несумісний із процедурою. А це ж фінансова дисципліна”, – розповів для журналістів на умовах анонімності товариш по службі Валерія.

Передсмертна записка

“Фотошоп, підробка документів задля пришвидшення погоджень, за які ви так ї*али!!!”, – підтвердив попередні слова сам Валерій у своїй передсмертній записці.

Інший колега загиблого розповів, що Валера був трудоголік і дуже відповідальний.

“Будь-яке доручення йому хотілося виконати якнайкраще. Він старався, навіть власні комп’ютери на роботу привіз, працював одночасно на трьох моніторах. А керівництво постійно знецінювало його роботу, постійно принижувало…його просто загризали”, – сказав боєць.

“У Валерчиного начальника жлобська манера управління персоналом: тиснути, зробити так, щоб підлеглий постійно почувався винним, невпевненим у собі. Перебувати під таким тиском просто нестерпно”, – додав ще один військовослужбовець бригади.

Валерій так і зазначив у своїй записці: “Як би я не старався, я б все одно залишився поганим… Ви не цінуєте людей і їх користь”.

У листі також жирним виділено питання: “Чому так сталося?”. А далі – відповідь: “постійне приниження”, “поступово втрачалася надія жити далі”.

За словами товаришів Валерія по службі, напередодні самогубства він поводився, як і зазвичай, вирішував якісь поточні завдання. А потім вийшов на вулицю, ліг на землю у дворі військової частини та вистрілив собі в голову. Коли приїхала поліція, тіло ще не встигло закоцюбнути.

Реакція командування

Командир бригади полковник Олександр Мостовий розповів, що обставини, які призвели до загибелі старшого лейтенанта, розслідуватиме спеціальна комісія Повітряного командування Центр. За його словами, коли йому доповіли про інцидент у частині, він подумав, що це справа рук російської ДРГ. Стверджує: навіть припустити не міг, що старший лейтенант Гончаров може застрелитися.

Полковник Мостовий зазначає, що командування цінувало Гончарова: він став старшим лейтенантом, отримав високі посади, його було нагороджено грамотою командування. Планувалося, що наступного року Валерій буде залучений до освоєння літаків F-16.

Начальник логістики бригади – заступник начальника військової частини підполковник Юрій Гарбуз – у розмові з hromadske назвав Валерія Гончарова емоційно врівноваженою людиною і запевнив, що може схарактеризувати його тільки позитивно.

“Я ту його передсмертну записку перечитував декілька разів. Чи в мене душі нема? Чи я теж не маю сина? Для мене самогубство Гончарова – загадка. Я знаю, що через цю записку батьки Гончарова можуть мене звинувачувати. Думаєте, я сам себе не звинувачував? Але що мені тепер робити? Теж застрелитися?”, – сказав він.

Паперовий варіант передсмертної записки Валерія знайшли в його робочому кабінеті, коли збирали особисті речі військового. Поліція вилучила всі документи й усі комп’ютери старшого лейтенанта, щоб проаналізувати інформацію з них.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button