Україна

Знахідка у Новій Зеландії – вчені виявили рідкісне дитинча морської химери – 1News


Live Science

Химера, яка щойно вилупилася, потрапила в сітки під час тралових досліджень

Неподалік Південного острова в Новій Зеландії на глибині понад 1,2 кілометра вчені виявили дитинчата химери, яке щойно вилупилося, або “акули-примари”. Про це повідомляє видання Live Science з посиланням на Новозеландський Національний інститут досліджень вод та атмосфери (NIWA).

Напівпрозоре, желеподібне та увінчане парою величезних чорних очей на загостреній голові дитинча, ймовірно, належить до одного з більш ніж 50 відомих видів химер, які живуть на великій глибині.

Як відомо, химери не належать до надряду акул, однак є їхніми родичами, а також близькі до скатів. Скелети “акул-примар” складаються з хрящів, що надає їм вкрай незвичайний, “неземний” зовнішній вигляд.

Химера, яка щойно вилупилася, потрапила в сітки під час тралових досліджень, що проводяться для оцінки розмірів популяції іншої місцевої риби – новозеландського макруронуса, що має важливе промислове значення.

1News за темою: Вчені виявили новий вид акул у Панамі

Ембріони “акул-примар” розвиваються в ікринках-капсулах, відкладених на морському дні. Члени наукової групи NIWA вважають, що виявлена ​​ними химера щойно народилася, оскільки її шлунок був наповнений жовтком, яким харчуються мальки перед тим, як вилупитися.

“Ми можемо стверджувати, що ця “акула-примара” вилупилася лише зовсім недавно, оскільки її черево набите яєчним жовтком. Це досить дивно. Більшість глибоководних химер постають перед нами вже дорослими особинами, а повідомлення про новонароджених зустрічаються нечасто, тому ми про них знаємо дуже мало”, – наголосила іхтіолог Бріт Фінуччі.

Тепер вченим належить визначити, до якого саме виду химерних відноситься виявлена ​​ними риба.

1News за темою: Вчені виявили скам’янілості нервової системи загадкової істоти віком 508 млн років

Нагадаємо, раніше в Австралії вчені виявили новий вид крокодила крейдяного періоду, останньою їжею якого став молодий динозавр. Залишки крокодила знайшли ще у 2010 році, їхній вік оцінюється у 95 мільйонів років.

У шлунку тварини завдовжки 2,5 метра дослідники виявили частково перетравлені залишки молодого орнітопода. За словами науковців, це перше свідчення того, що крокодили Австралії полювали на динозаврів.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button