Україна

Зміцнення безпеки та розвиток торгівлі – що передбачає новий формат співпраці між Україною, Британією та Польщею – 1News

Новий формат, за словами очільника МЗС України Дмитра Кулеби, покликаний насамперед зміцнити безпеку конкретними діями, аби адекватно протистояти викликам з боку Росії

Топ-новина

Топ-новина


УНІАН

Україна прагне розвивати співпрацю з іншими країнами та посилити безпеку своєї території. Для реалізації таких намірів напрацьовуються та посилюються партнерські стосунки з європейськими країнами. Про створення нового невеликого альянсу повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Детальніше про умови тристороннього формату співпраці та очікування від діяльності альянсу розповідаємо далі.

Новий альянс Україна-Польща-Британія

У четвер, 17 лютого, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що Україна, Польща та Велика Британія офіційно започаткували новий тристоронній формат співпраці. Він покликаний зміцнювати безпеку та розвивати торгівлю між країнами.

“Сьогодні (17 лютого, – ред.) ми маємо честь і приємність повідомити про започаткування Україною, Великою Британією і Польщею нового тристороннього формату співпраці”, – висловився Кулеба.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба


Фото з відкритих джерел

Як відомо, про створення нового альянсу офіційно мали оголосити ще 2 лютого, проте тоді очільниця МЗС Британії Ліз Трасс захворіла на коронавірус, тому її візит, як і оголошення нового формату, перенесли.

Ініціювала створення формату Україна, в жовтні 2021 року. Раніше Дмитро Кулеба зазначав, що альянс ґрунтується не на локальній географії, а на спільних принципах країн, прагненні зміцнювати безпеку та розвивати торгівлю і готовності до конкретних дій.

1News за темою: Україна та Польща домовилися про додаткові квоти на автоперевезення

Спільна заява сторін

На сайті Міністерства закордонних справ України у четвер, 17 лютого, розмістили спільну заяву трьох сторін – учасниць нового альянсу.

У документі зазначено, що три країни (Україна, Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії та Республіка Польща) посилюватимуть спільну роботу для забезпечення стабільності та посилення стійкості України, зміцнюючи демократію на кордоні у Східній Європі.

“Ми працюватимемо разом над просуванням нашої співпраці, яка включає, але не обмежується координацією підтримки Міжнародної Кримської платформи, посиленням співробітництва з питань кібер- та енергетичної безпеки, а також зміцненням стратегічних комунікацій для протидії дезінформації”, – йшлося в заяві.

Також зазначено, що Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії та Республіка Польща продовжуватимуть надавати Україні підтримку, “стоячи з Україною в єдності перед обличчям триваючої російської агресії та залишаючись повністю відданими тому, щоб стояти поруч з українським народом у його зусиллях із захисту суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів”.

1News за темою: Посилення східного флангу НАТО: До Польщі зі США прибули вже 4,6 тисячі десантників

Що відомо про деталі альянсу

На початку лютого, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розкрив деталі малого альянсу між Україною, Польщею і Великою Британією. Новий малий альянс, за його словами, є частиною стратегії зовнішньої політики України.

“Суть в тому, що ми не можемо чекати безпеки та процвітання десь у майбутньому, коли станемо членами ЄС і НАТО. Вони потрібні нам вже сьогодні. Тому ми вже сьогодні досягаємо практичного зміцнення, гуртуючи дружні та близькі за духом країни у малі альянси. Так зʼявилися “Люблінський трикутник” з Польщею і Литвою, Квадрига з Туреччиною, “Асоційоване тріо” з Грузією і Молдовою”, – зазначив Кулеба.

Новий формат покликаний насамперед зміцнити безпеку конкретними діями, аби адекватно протистояти викликам із боку Росії. Також альянс допоможе розвивати торгівлю, енергетику, галузі та залучати інвестиції.

Що може дати альянс

Британія, за словами посла України у Великій Британії Вадима Пристайка, зацікавлена у співпраці з Україною. “Після виходу з ЄС вони взяли на озброєння концепцію “глобальної Британії”. Вони бачать свій інтерес, їм потрібен такий друг як Україна. Типова аналогія – це серйозні відносини між Польщею та Британією. Україна в очах британців – це потужна держава на іншому боці європейського континенту”, – зазначив Пристайко.

А заступник директора центру “Нова Європа” Сергій Солодкий зазначив, що цей союз виглядає логічно. Британія надає Україні одну з наймасштабніших допомог у військовому та безпековому секторах, а Польща має природний інтерес, щоб Україна посилювала свій оборонний потенціал.

“Поглиблення кооперації у цьому трикутнику виглядає природно. Адже йдеться про дві країни, які серйозно ставляться до загрози Росії і на собі відчули її різною мірою”, – переконаний пан Солодкий.

Перехід від двосторонніх відносин з Варшавою та Лондоном до формату трикутника він вважає серйозним кроком вперед.

1News за темою: Велика Британія збільшить фінансову підтримку України до 100 млн фунтів стерлінгів, – Трасс

До того ж заступник директора ради зовнішньої політики “Українська призма” Сергій Герасимчук зазначив, що такий союз ставить Польщу в один ряд з британцями, посилює в рамках Європейського Союзу і демонструє, що Польща “залучає Британію до виконання безпекових завдань, в яких є інтерес всього ЄС”.

Попри складні історичні суперечки з Києвом, Польща зацікавлена в українській безпеці. “Україна їм потрібна, щоб не було великого кордону з РФ, якщо її окупують чи Київ піде в обійми Росії”, – зазначив Герасимчук.

Він спрогнозував, що Польща буде допомагати Україні усім – зброєю, ресурсами і обладнанням, – крім безпосереднього надсилання своїх військових.

*****

Відповідно до соціологічного опитування, яке провела група Рейтинг, понад 60% українців підтримують створення нового тристороннього військово-політичного союзу між Україною, Польщею та Великою Британією.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button