Україна

ЗМІ опублікували основні положення законопроєкту Зеленського про олігархів

Відповідно до проєкту, рішення про визнання особи олігархом приймається РНБО України на підставі подання Кабміну, члена РНБО, НБУ, СБУ або Антимонопольного комітету України і вступає в силу з дня офіційної публікації відповідного указу президента та обов’язкове для виконання

Редакція ZN.UA ознайомилася із текстом проєкту закону «Про олігархів» і проаналізувала його основні положення.

Про це інформує 1NEWS.

Відповідно до законопроєкту, олігархом в Україні є людина, яка одночасно:

  1. бере участь у політичному житті;
  2. має значний вплив на засоби масової інформації;
  3. здійснює контроль значної за обсягом господарської діяльності.

«Тобто маємо три умовно чіткі критерії: політика, ЗМІ, великий бізнес. Майже класичне визначення, якби не подальші уточнення законотворців. Наприклад, під участю у політичному житті розуміється: зайняття високої посади у держапараті (від президента до керівника будь-якого центрального органу виконавчої влади), пов’язаність із високопосадовцем, фінансування чи безпосередньо керівництво партією або просто контроль над ЗМІ, який «поширює інформацію політичного характеру». Так, саме «або». Тобто, за логікою проєкту, навіть якщо ти просто власник ЗМІ, який робить політичні новини, ти вже на гачку, бо одразу відповідаєш двом критеріям — «політика» і «ЗМІ» із трьох потрібних. Лишився «бізнес», і збирається комбінація для прямого потрапляння під дію цього закону», – пише ZN.UA.

Критерію «бізнес» відповідатимуть: кінцеві бенефіціари природних монополій, монополісти (50% протягом року поспіль) товарних ринків або просто власники чи бенефіціари активів вартістю понад мільйон прожиткових мінімумів (наразі це 2,27 млрд грн, або 84 млн дол.).

«Не так уже й багато, враховуючи, що більшість великих українських медіа належать людям з Топ-100 Форбс. А якщо врахувати, що вартість визначатиметься сукупно за розмірами всіх активів, до яких дотичний потенційний олігарх, а не часток, що належать саме йому, то “олігархічні списки” легко розширяться і до топ-200, і до топ-300. Тобто умовний Томаш Фіала, компанія якого є власницею купи активів і двох впливових медіа, які власне тим і зайняті, що «поширюють інформацію політичного характеру», цілком під прицілом. До речі, про громадянство олігархів у проєкті анічичирк» – пише ZN.UA.

Відповідно до проєкту, рішення про визнання особи олігархом приймається РНБО України на підставі подання Кабміну, члена РНБО, НБУ, СБУ або Антимонопольного комітету України і вступає в силу з дня офіційної публікації відповідного указу президента та обов’язкове для виконання.

Офіційно визнаного олігарха включать до «Реєстру осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Правові наслідки потрапляння до Реєстру:

1). Особам, які включені до Реєстру, забороняється:

  • здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій відповідно до Закону України «Про політичні партії в Україні»;
  • бути бенефіціаром (у тому числі мати у власності) або контролером засобу масової інформації, який поширює інформацію політичного характеру;
  • бути покупцем (бенефіціаром покупця) у процесі приватизації об’єктів великої приватизації.

2). Особи, які включені до Реєстру, зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в порядку, встановленому Законом України «Про запобігання корупції».

«Тобто наступним кроком після ухвалення цього законопроєкту має стати великий розпродаж українських медіа. Що цікаво, що інші активи, які власне і приносять основний грошовий потік, олігархи можуть лишити собі. Хай багатіють і далі, головне, щоб ЗМІ попродавали, причому майже за безцінь. Або хай змусять свої ЗМІ відмовитися від поширення політичної інформації, а згідно з проєктом, йдеться про «висвітлення, аналіз або обговорення діяльності органів державної влади, державних органів, органів місцевого самоврядування, політичних партій, народних депутатів та інших членів колегіальних органів державної влади». Тож вибір невеликий — або перетворення на міцний мікс із світської та кримінальної хроніки з гумориною на десерт, або продаж».

При цьому продаж ЗМІ одразу дозволить олігарху вибути із Реєстру, щоправда, з умовою:

«Ознака значного впливу на засоби масової інформації не вважається відсутньою у випадку, якщо статус бенефіціара (контролера) відповідного засобу масової інформації перейшов від особи, включеної в Реєстр, до пов’язаної з нею особи або особи, яка не володіє бездоганною діловою репутацію».

ZN.UA зауважує, що «благонадійного покупця, відповідно до проєкту, вже не буде визнано олігархом, навіть якщо після придбання ЗМІ він відповідатиме тим таки «олігархічним» критеріям».

«Головне — довести свою бездоганну репутацію», – пише ZN.UA.

15 квітня 2021 року президент України Володимир Зеленський виступив з ініціативою розробки законопроєкту щодо олігархів з метою обмеження їхнього впливу на політику й ухвалення законів в Україні. За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, до олігархів в України можна віднести 13 осіб, прізвища яких він відмовився назвати.

Back to top button