Україна

ЗМІ дізнались, чому Україна може закрити список спонсорів війни


ЗМІ дізнались, чому Україна може закрити список спонсорів війни

Цей список не має юридичної сили, але він став загрозою для репутації близько 50 великих міжнародних компаній.

Франція і Китай начебто чинили тиск на Україну для того, щоб вона відмовилася від публікації реєстру Міжнародних спонсорів війни. Про це повідомило Reuters із посиланням на власні джерела у п’ятницю, 22 березня.

“Україна може за кілька днів ліквідувати свій чорний список спонсорів війни, що посідає центральне місце в кампанії Києва з викриття компаній, що ведуть бізнес із Росією, після негативної реакції з боку таких країн, як Китай і Франція”, – йдеться у повідомленні.

За даними агентства, це може статися вже сьогодні – причому буде закрито сайт, що публікує детальну інформацію про іноземні компанії, які працюють у РФ.

Агентство нагадує, що цей список не має юридичної сили, але він став загрозою для репутації близько 50 великих міжнародних компаній.

Припинення кампанії за звинуваченнями…, якщо воно відбудеться, свідчитиме про те, що Києву, можливо, доведеться пом’якшити свою позицію, оскільки йому стає дедалі важче підтримувати глобальну підтримку своїх військових зусиль більш як через два роки після повномасштабного вторгнення – зазначили в інформагентстві.

“Це Китай, але не тільки Китай (чинив тиск)”, – сказало джерело, безпосередньо знайоме з питанням, натякаючи на тиск з боку Франції, щоб вилучити зі списку ритейлерів Auchan і Leroy Merlin.

Зі свого боку Пекін, великий споживач української аграрної продукції, у лютому зажадав від Києва виключити зі списку всі 14 китайських компаній.

Інше джерело повідомило, що Австрія, Китай, Франція та Угорщина чинили тиск на Київ з приводу чорного списку, додавши, що його може бути видалено протягом кількох днів.

Третє джерело заявило, що Україна розчарована цим тиском.

Міністерства закордонних справ згаданих країн не відповіли на запити про коментарі або відхилили їх, а всі джерела попросили про анонімність через делікатність питання.

Раніше на поточному тижні стало відомо, що Кабмін закриває реєстр Міжнародних спонсорів війни. Інформацію звідти передадуть до Міжвідомчої робочої групи з питань реалізації державної санкційної політики.

До реєстру Міжнародних спонсорів війни НАЗК внесло 14 компаній із Китаю, дев’ять – зі США, по чотири з Франції та Німеччини, по три – зі Швейцарії та Італії, дві – з Бельгії, по одній – ще з 11 країн.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button