Україна

Злочинці привласнили 100 млн гривень, прикриваючись соцвиплатами з ЄС


Злочинці привласнили 100 млн гривень, прикриваючись соцвиплатами з ЄС

Вони створили низку фейкових веб-ресурсів, які за своїм зовнішнім оформленням імітували офіційні урядові сайти України та Європейського Союзу.

За процесуального керівництва Печерської окружної прокуратури міста Києва викрито злочинну групу за фактами шахрайства та несанкціонованого втручання в роботу інформаційних автоматизованих систем (ч. 3 ст. 190, ч. 5 ст. 361 КК України). Про це 29 червня повідомляє Офіс генпрокурора.

За даними слідства, група осіб шахрайським шляхом заволоділа коштами громадян України, які намагалися отримати фінансову допомогу від країн ЄС. У період дії воєнного стану вони створили низку фейкових (фішингових) веб-ресурсів, які за своїм зовнішнім оформленням імітували офіційні урядові сайти України та Європейського Союзу. Через такі інтернет-сайти громадянам України, які постраждали внаслідок воєнних дій, пропонувалося отримати грошову допомогу від країн-членів ЄС.

Під час проходження процедури авторизації, необхідної для отримання виплат, відвідувачі сайтів заповнювали поле з реквізитами своїх банківських карток для нібито оплати комісії за транзакцію при нарахуванні грошової допомоги. Після цього учасники схеми списували з банківських карток постраждалих кошти, які розподіляли між собою.

У ході розслідування злочину правоохоронці встановили близько п’яти тисяч постраждалих громадян України, яким завдано збитків на загальну суму близько 100 млн грн.

За місцями проживання дев’яти осіб, причетних до шахрайської схеми, проведено обшуки, під час яких вилучено комп’ютерну техніку, банківські картки, мобільні телефони та кошти. Вживаються заходи щодо арешту коштів на їхніх банківських рахунках.

Наразі тривають слідчі дії. Робота фішингових веб-ресурсів заблокована, триває встановлення всіх учасників злочинної схеми.

Нагадаємо, раніше на продажу гуманітарної допомоги для ЗСУ викрили керівника благодійного фонду у Житомирській області.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button