Україна

Журналісти знайшли зв’язок «фейкових» донорів партії Тимошенко з біглим нардепом Онищенком

В системі фінансування партії «Батьківщина» фігурують люди з так званої «газової справи» біглого нардепа Олександра Онищенка. Про це йдеться в сюжеті Максима Опанасенка для телепрограми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

У 2018 році «Батьківщина» отримала рекордну суму пожертв від фізичних та юридичних осіб – понад 150 мільйонів гривень. Переважна більшість задекларованих «донорів» – звичайні українці, які начебто віддавали партії Юлії Тимошенко по 148-149 тисяч гривень. Журналісти встановили, що ці люди або не знали, що їхні персональні дані використали для проведення таких платежів, або знали, та насправді не мали таких коштів.

Однією з «донорів» «Батьківщини» виявилася касирка супермаркету у передмісті Київ Наталя Зубар. За рік вона нібито перерахувала партії майже 1.5 мільйони гривень. Аналогічну суму політсилі за документами пожертвувала і її сестра, більше мільйону гривень – племінник.

Виявилося, що Зубар, яка продовжує працювати в супермаркеті, значиться також бенефіцеаром двох київських фірм зі статутними капіталами по 50 мільйонів гривень в кожній.

Одна з них – ТОВ «Страхова компанія «Надійна» – вивела журналістів на Олександра Канцелярука. За даними слідства, він один з реалізаторів так званої «газової справи» Олександра Онищенка – екс-нардепа, якого звинувачують у розкраданні газу, видобутого за договорами про спільну діяльність із ПАТ «Укргазвидобування».

Серед «донорів» «Батьківщини» журналісти також знайшли Михайла Вермана. У 2018-му він нібито перерахував партії понад мільйон гривень. Верман відомий як власник компанії «Арт-Ельм», яка також фігурує в «газовій справі». Нині «Арт-Ельм» припинив своє існування, але остання адреса реєстрації фірми співпадає з адресою прописки компаній Канцелярука.

І Юлія Тимошенко, і Олександр Онищенко в коментарях журналістам спростували інформацію про співпрацю.

Два роки тому журналісти програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» вже фіксували використання персональних даних українців при надсиланні платежів на рахунок «Батьківщини». Тоді партія використовувала в основному пенсіонерів, які на папері жертвували політичній силі тисячі гривень, а в реальності зізнавалися, що подібного не робили. Нині за цим фактом відкрито кримінальну справу.

Додамо, що 21 лютого правоохоронці повідомили про розкриття «піраміди» підкупу виборців на користь Юлії Тимошенко. Було проведено близько 40 обшуків у регіонах, де були виявлені кошториси з виділеними грошима на створення сітки з підкупу виборців. Серед фігурантів називають двох нардепів від «Батьківщини» Руслана Богдана та Валерія Дубіля.

Згодом з’ясувалось, що «піраміда» підкупу виборців Юлією Тимошенко могла обійтися у щонайменше кілька мільярдів гривень.

Back to top button