Україна

“Жучки” у Залужного. Хто прослуховував голову ЗСУ?Сюжет


 Жучки у Залужного. Хто прослуховував голову ЗСУ?

СБУ заявила, що технічний пристрій, який був у неробочому стані, був виявлений в одному з потенційних місць дислокації головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

 
У приміщенні, де міг працювати Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний знайшли прослуховування. У Генштабі сказали, що 17 грудня під час планової перевірки приміщень в одному з місць дислокації було виявлено елементи обладнання для зняття інформації.
 
СБУ розбереться?
 
Пристрої для прослуховування були встановлені у кабінетах, призначених для роботи головнокомандувача Збройних Сил України та працівників Апарату забезпечення його діяльності.
 
У Генштабі повідомили про знахідку у СБУ, там відкрили кримінальне провадження.
 
“Наголошуємо, що техніку виявлено не безпосередньо в кабінеті Валерія Залужного, а в одному з приміщень, яке могло в майбутньому використовуватися ним для роботи. За попередніми даними, виявлений пристрій був у неробочому стані. Будь-яких засобів накопичення інформації або засобів віддаленої передачі аудіозаписів не виявлено. Цей технічний пристрій буде передано на експертизу”, – повідомили в СБУ.
 
Реакція Залужного
 
Сам Залужний не розцінює виявлення пристроїв для прослуховування у своєму кабінеті як тиск і не думає, що в кабінеті могли озвучуватися державні таємниці.
 
Так, відповідаючи на запитання, чи він розцінює виявлення пристрою, що прослуховує, у своєму кабінеті як тиск, Залужний відповів: “Ні, як війну. Слідство доведе, що це може бути”.
 
Головнокомандувач ЗСУ розповів, що мав зайти до кабінету, де знайшли пристрій прослуховування, о 7-й ранку.
 
“Я не думаю (що в цьому кабінеті могли озвучуватися державні таємниці). Це приміщення і раніше використовувалося, але така перерва досить суттєва була, тому це просто під мою зустріч сталося вже”, – зазначив Залужний.
 
Агентура РФ?
 
Військовий експерт Олександр Коваленко вважає, що СБУ не матиме проблем із встановленням причетних до розміщення цього прослуховування.
 
“Річ у тому, що до 2022 року у нас в Україні було багато чи латентних, чи відкритих агентів Кремля, колабораціоністів, сепаратистів, деякі з них навіть на телебаченні виступали, навіть мали свої власні телеканали. Отже, ця агентурна мережа є досить масштабною. І не всі з тих, хто має зараз перебувати у в’язниці або бути заарештованим, заарештовані і у в’язниці, на жаль. Деяка частина латентних сепаратистів, як працювали на Москву, так і продовжують це робити”, – вважає експерт.
 
“Може бути все, що завгодно, це війна. І ми повинні розуміти, що за будь-якою інформацією військового характеру стежать і вороги, і можуть стежити різні суб’єкти всередині держави — з різних причин та мотивів. Тому ці спеціальні заходи безпеки встановлюються. Вам можу сказати, що приміщення, в яких можна працювати з державною таємницею, — це приміщення, куди заходять без телефону, без папок, сумок без нічого. І там усі “шуми” гасяться – спеціально технічно зроблено так, що не може ні туди проникнути якийсь звук, сигнал, ні звідти вийти. Тому такі приміщення мають кожен, хто з цією інформацією працює. Тобто ви маєте бути спокійними із цього приводу”, – зазначила колишня заступник міністра оборони Ганна Маляр.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button