Україна

Зеленський звернувся до кримчан: «Пора возвращаться домой»

Президент Володимир Зеленський звернувся до жителів Криму в річницю окупації півострову. Про це 1News повідомила прес-служба Глави держави.

«Рівно сім років тому, 26 лютого 2014 року, в українському Сімферополі відбувся найчисленніший мітинг на підтримку територіальної цілісності України, у якому взяли участь десятки тисяч кримчан. На згадку про їхню громадянську позицію та мужність 26 лютого оголошено в Україні Днем спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Ми ніколи не забудемо події семирічної давнини», – зазначив Президент.

Зеленський додав, що «Крим був серцем України, яке сім років тому вирвали у нас».

«Ми ніколи не забудемо, хто це зробив, і ніколи не забудемо, хто дозволив це зробити. Дехто переконував, що вирвав наше серце законно та ввічливо. А тепер, стискаючи його в руках, щиро дивується, чому Україна ображена, чому не хоче мати добрих відносин, чому стільки ненависті, чому Україна не може цього забути й пробачити…», – зауважив він.

Зеленський зауважив, що поки Крим не повернувся в Україну, але «анексувати пам’ять нікому не вдасться».

«Пам’ять про те, що Крим залишається окупованим. Що гарантіями безпеки та міжнародним правом брутально витерли черевики. Що відбувається активна мілітаризація регіону. Що в Криму регулярно порушуються права українців та кримських татар. Переслідується свобода слова, мислення, релігії. Ув’язнюються громадські активісти та журналісти. І наразі Російська Федерація утримує понад сто політичних в’язнів з Криму»,  – зазначив Глава держави.

Зеленський розповів, що «зараз ми нарешті робимо реальні кроки на шляху до вирішення всіх цих питань».

«І разом з міжнародними партнерами України напередодні Дня Незалежності в Києві відбудеться перше засідання «Кримської платформи». Це ініційований Україною міжнародний майданчик для пошуку та подальшого втілення у життя комплексу заходів для деокупації півострова та захисту прав кримчан», – розповів він.

Зеленський додав, що сьогодні нимпідписано указ про окремі заходи, спрямовані на деокупацію та реінтеграцію півострова Крим. Зокрема, уряду доручена організація та запуск «Кримської платформи», а також заходи для розвитку й підтримки кримськотатарської мови, культури та захисту прав мешканців анексованого Криму.

«Я щиро вірю, що настане день, коли я зможу скасувати власний указ – просто тому, що він втратить актуальність і Крим повернеться до складу України. Ми збережемо пам’ять про всіх, хто не побоявся 26 лютого 2014 року сказати: «Крим – це Україна». І зробимо все, аби ця теза більше ніколи й ні в кого не викликала сумніву. Любий Крим! На тебе чекає вся Україна. «Ласкаво просимо» зазвичай кажуть гостям. А рідним кажуть: «З нетерпінням чекаємо вдома». Дорогие крымчане! Пора возвращаться домой. Ждем. Верим. Любим. Народ Украины», – підсумував Володимир Зеленський.

Back to top button