Україна

Зеленський зустрівся з главою МАГАТЕ


Зеленський зустрівся з главою МАГАТЕ

Сторони обговорили посилення ядерної безпеки в Україні, зокрема в контексті неприпустимості обстрілів АЕС.


Президент Володимир Зеленський провів зустріч із генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаелем Гроссі напередодні його чергового візиту на тимчасово окуповану Росією Запорізьку АЕС. Про це повідомила пресслужба глави держави у вівторок, 3 вересня.
 
Президент поінформував главу МАГАТЕ про наслідки масованих російських обстрілів енергетичної інфраструктури України балістичними, крилатими ракетами та дронами-камікадзе, які призвели до тимчасового відключення енергоблоків АЕС від мережі та зниження їхньої потужності.
 
“Обстріли критичної інфраструктури з боку РФ є найбільшою загрозою для безпечного функціонування атомних станцій в Україні. Від цього передусім страждають звичайні люди”, – наголосив Зеленський.
 
Під час зустрічі обговорили посилення ядерної безпеки в Україні, зокрема в контексті неприпустимості обстрілів українських АЕС та інших енергооб’єктів. Стабільне зовнішнє живлення є критичним для безпеки атомних станцій.
 
Сторони домовилися щодо необхідності розширення мандата чинних спостережних місій МАГАТЕ на атомних станціях в Україні для забезпечення постійного моніторингу не лише стану АЕС, а й критично важливих для їхньої роботи підстанцій.
 
Гендиректор МАГАТЕ також запевнив в підтримці будівництва нових атомних блоків в Україні.

Нагадаємо, минулого тижні Гроссі відвідав Курську АЕС у російському Курчатові і заявив про “ризик ядерної аварії”.

2 вересня росіяни пошкодили обстрілами одну з двох ліній ЛЕП, якою Запорізька АЕС отримує енергопостачання від української енергосистеми.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

three × one =

Back to top button