Україна

Зеленський зустрівся із Трампом у Нью-Йорку

Зустріч президентів США і України відбулась в рамках Генеральної Асамблеї ООН

У Нью-Йорку відбулась зустріч президентів України і США Володимира Зеленського і Дональда Трампа.

Про це повідомляє 1NEWS.

Лідери країнипро відносини з Росією. Трамп, зокрема, похвалив Зеленського за те, що «ви домоглися великого прогресу з Росією», і закликав продовжити такий курс. При цьому він висловив думку, що і президент Росії Володимир Путін теж прагне до вирішення ситуації на сході України.

Трамп також висловив сподівання, що Зеленський і Путін можуть самі зустрітися і вирішити проблеми.

Крім того, президенти говорили про взаємні візити. Зеленський, зокрема, згадав, що запросив Трампа відвідати Україну, і запитав: чи даєте слово, що приїдете? Трамп відповів, що буде старатися.

А з приводу того, що Трамп запрошував Зеленського до Вашингтона – з офіційним візитом, адже нинішня зустріч двох президентів, лише, за планом, годинна, вийшла робочою, на полях сесії Генасамблеї ООН, – український керівник пожартував: ви, сказав він Трампові, мене запросили, а дату назвати забули ? Всі посміялися.

На запитання, чи в тій липневій розмові на Зеленського був тиск із боку Трампа, щоб розслідувати Байдена, президент України відповів: ви читали текст тієї розмови, я не хочу бути втягнутим у вибори у США, та телефонна розмова була нормальною, ви читали, що ніхто на мене не тиснув.

Трамп теж повторив: ви знаєте, що тиску не було.

«Я ціную його відповідь», – сказав Трамп про слова Зеленського.

Також президент США повторив думку, яка лунала в його розмові з Зеленським у липні: що США допомагають Україні, але інші країни мають допомагати значно більше, вони почуватимуться винними за недостатню підтримку. ЄС партнер України і мав би допомагати більше, додав Трамп.

Зеленський, зі свого боку, каже, що «нам потрібна не допомога, а підтримка; ми теж хотіли б мати більше підтримки, і від ЄС»

«Тільки разом, Америка і ЄС, ми можемо зупинити війну», – вважає президент України.

«Ми найбільша країна в Європі, і хочемо бути найбагатшою», – додав він.

Джерело: Радіо Свобода

Back to top button