Україна

Зеленський заявляє, що підготовка до зустрічі з Путіним триває

Тези про будь-яке «зовнішнє управління» Україною – суто пропагандистська мантра для внутрішнього споживача в Росії. Так президент Володимир Зеленський в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» прокоментував слова президента Росії Володимира Путіна про те, що Україну «віддали під зовнішнє управління».

«На мій погляд, факти завжди красномовніші, ніж будь-які заяви. Саме факти і треба оцінювати. Зрозуміло, що тези про будь-яке “зовнішнє управління” – суто пропагандистська мантра для внутрішнього споживача в самій Росії. Бо в реальному світі всі питання щодо України вирішуються суто в Україні та українською державою, а точно не в будь-якій сусідній країні й точно не “тіньовими посередниками”, які зараз перебувають під домашнім арештом чи в розшуку», –  заявив Зеленський явно натякаючи на Віктора Медведчука, якого підозрюють у державній зраді.

Зеленський додав, що, як показав нещодавній саміт США-Росія, питання України не вирішуються навіть у форматі прямої комунікації американського та російського президентів. «Як це було, давайте говорити відверто, практично завжди. Сьогодні все працює інакше. Консультації з Україною до саміту і публічне озвучування узгодженої з нами позиції. Це однозначно свідчить про те, що суб’єктність нашої держави значно посилилася. Чому це відбулося? Тому що суб’єктність держави завжди зростає тоді, коли ти готовий публічно, регулярно та на системному рівні захищати позицію своєї держави. І не розмінювати репутацію держави на якісь ситуативні профіти для себе особисто», – вважає президент.

Він додав, що в нашій країні дуже популярна фраза «нічого про Україну без України». На його думку, саме так і працює наша держава зараз.

«Події, які відбуваються на глобальному політичному ринку, це тільки доводять. Більше того, вже 12 липня відбудеться моя особиста зустріч із канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель. Наприкінці липня будуть прямі переговори з президентом США Джо Байденом. Готовий я зустрітися і з президентом Путіним – якщо його дійсно цікавить вирішення низки кризових питань, які об’єктивно існують у двосторонніх відносинах України та Росії. В будь-якому разі підготовка до цього непростого матчу триває», – розповів Володимир Зеленський.

Президент України уточнив, що його особисто не чіпляє фраза Путіна про те, що «який сенс говорити з Зеленським, якщо все вирішується у Вашингтоні».

«Ні, бо я ніколи не живу в стереотипах. Це виглядає так, якби я, приміром, сказав: “А навіщо росіянам вибори, пряма демократія, якщо все вирішується виключно в Кремлі?”», – зазначив Глава держави.

Back to top button