Україна

Зеленський затвердив Стратегію зовнішньополітичної діяльності України

Стратегія визначає цілі, географічні та тематичні пріоритети зовнішньої політики на середньострокову перспективу

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ, яким затвердив Стратегію зовнішньополітичної діяльності України.

Відповідний указ опубліковано на сайті Офісу президента, – інформує 1NEWS.

Стратегія визначає цілі, географічні та тематичні пріоритети зовнішньої політики на середньострокову перспективу.

“Вперше за 30 років незалежності Україна отримала систематизований стратегічний документ найвищого рівня щодо зовнішньої політики держави. З ініціативи глави держави міністерство закордонних справ на чолі з Дмитром Кулебою розробило Стратегію, залучивши колишніх глав дипломатичної служби, провідних експертів та науковців, аналітичних центрів у сфері зовнішньої політики. Стратегія спрямована на захист і просування інтересів України у світі. Вона визначає цілі, географічні та тематичні пріоритети зовнішньої політики на середньострокову перспективу”, – прокоментували підписання указу в МЗС України.

Зазначається, що політико-дипломатична протидія російській агресії залишається найвищим пріоритетом зовнішньої політики України.

У документі сказано, що українська дипломатія працює на забезпечення суверенітету і відновлення територіальної цілісності України, побудову мирної, безпечної і процвітаючої держави, яка посідає гідне місце серед європейських демократій.

Стратегічною метою держави залишається набуття членства в ЄС та НАТО.

Стратегія приділяє пріоритетну увагу відносинам стратегічного характеру та стратегічним партнерствам зі США, Великою Британією, Канадою, Німеччиною, Францією, а також відносинам з сусідніми країнами: Польщею, Туреччиною, Литвою, Румунією, Грузією, Молдовою. Документ передбачає зміцнення позицій України у Балто-Чорноморському регіоні, розвиток добросусідських та партнерських відносин з державами Центральної, Південної та Східної Європи.

Вона передбачає і розширення співпраці з країнами Азії, Близького Сходу та Африки, Латинської Америки, насамперед, у сфері торгівлі та економічної співпраці.

У документі йдеться про консолідацію підтримки ініціатив України у міжнародних організаціях з боку азійських, африканських, американських та близькосхідних держав, зокрема у питаннях протидії російській агресії та невизнання спроби анексії Автономної Республіки Крим і міста Севастополь.

Стратегія утверджує Україну як активного учасника міжнародної політики, країну, яка захищає і просуває національні інтереси у міжнародних організаціях, глобальних та регіональних багатосторонніх ініціативах.

Стратегія визначає одним з пріоритетів зовнішньої політики допомогу МЗС українському бізнесу, створення нових можливостей на іноземних ринках для українських експортерів, залучення іноземних інвесторів.

Документ також аналізує сучасне місце та роль Української держави у світі, актуальні міжнародні процеси і тенденції, оцінює виклики та загрози у низці сфер.

Джерело: Офіс президента України

Back to top button