Україна

Зеленський запропонував виключити РФ із Ради безпеки ООН


Зеленський запропонував виключити РФ із Ради безпеки ООН

Росія має місце постійного члена в Раді безпеки ООН лише через недалекоглядність політиків наприкінці холодної війни, зазначив український лідер.

 

Президент України Володимир Зеленський запропонував виключити Росію із Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй (ООН) та призупинити її членство у Генеральній Асамблеї організації. Про це український лідер сказав у ході звернення до учасників спеціального засідання Ради безпеки ООН у вівторок, 28 червня.

Зеленський нагадав, що стаття 6 Статуту ООН чітко говорить, що будь-який член ООН, який порушує принципи, викладені у Статуті, може бути виключений з організації рішенням Генеральної Асамблеї.
 
“Хоча Росія порушує основоположні принципи ООН та міжнародного юридичного порядку, вона, як і раніше, не притягнута до відповідакльності, присутня в установах ООН і користується привілеями Радбезу ООН”, – заявив Зеленський.
 
Він підкреслив, що Росія залишається в ООН і має місце постійного члена в Раді безпеки лише через недалекоглядність політиків наприкінці холодної війни.
 
За словами Зеленського, “Росія не має права брати участь в обговореннях і в голосуванні організації з питань війни в Україні, яка є не спровокованою нею і має колоніальний характер”.
 
“Я закликаю вас позбавити державу-терориста повноважень у Генасамблеї ООН. Це необхідно. Це справедливо. Росія не має права залишатися у Раді безпеки ООН”, – сказав президент.
 
Також, на його думку, важливо позбавити Російську Федерацію можливості маніпулювати ООН.
 
“Необхідно зробити так, щоб Росія не могла залишатися в Раді безпеки ООН, допоки тривають її терористичні дії”, – додав він, наголосивши, що “це єдине логічне рішення з погляду Статуту ООН”.
 
Крім того, Зеленський закликав ООН до забезпечення юридичного терміну та статусу “держава-терорист”.
 
“ООН має закликати до відповідальності Росію за тероризм… Необхідно, щоб міжнародний трибунал розслідував дії російських військових”, – резюмував президент України.
 
 
Раніше стало відомо, що Рада безпеки ООН проведе засідання, присвячене війні в Україні. Темою зустрічі вказано “підтримання миру та безпеки в Україні”.
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button