Україна

Зеленський вимагає від НАТО конкретного переліку реформ для інтеграції

В НАТО заявили, що такого переліку не існує

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна хоче отримати вичерпний перелік реформ, виконання яких дасть змогу перейти до наступного етапу інтеграції з НАТО.

Про це інформує 1NEWS.

“Згоден, що ключ до позитивного вирішення наших євроатлантичних прагнень – це насамперед успіх наших реформ. І ми й надалі робитимемо все, щоб прискорити темп реформ, зокрема в рамках виконання річних національних програм під егідою комісії Україна-НАТО. Але вже сьогодні ми хотіли б отримати вичерпний перелік реформ, виконання яких дасть змогу перейти до наступного етапу нашої інтеграції з Альянсом”, – заявив Зеленський під час 4-ї Міжнародної конференції з питань реформ в Україні, яка відбувається у Вільнюсі.

Він наголосив, що “має на увазі узгоджені НАТО критерії або “маркери”, за якими надалі оцінюватиметься успішність реформ в Україні та її готовність до членства”. Президент України також додав, що хотів би, щоб “за важливими сигналами Альянсу до України не був втрачений ключовий аспект”.

“А саме – через 13 років після Бухарестського саміту НАТО треба завершити період невизначеності й почати втілювати в життя підтверджене політичне рішення про майбутнє членство України в НАТО”, – зауважив він.

Зеленський також висловив переконання, що процес зближення України та Європейського Союзу має бути двостороннім.

“Зближення України та ЄС має бути дорогою з двостороннім рухом. Адже не тільки європейська інтеграція робить Україну сильнішою. Сильна Україна зробить сильнішим Європейський Союз”, – вважає український президент.

Позицію Зеленського підтримав і президент Литви Гітанас Науседа, який також бере участь у конференції.

“Що нам необхідно, то це ясне бачення того, як Україна може брати участь у європейській родині і як вона може наблизитися до ЄС і НАТО. Ми знаємо, що інтеграція – це вулиця з двостороннім рухом. Україні необхідні конкретні кінцеві цілі, до яких прагнути і згідно з якими проводити планування, тоді як міжнародна спільнота очікує гарантій продовження стабільного і послідовного процесу реформ”, – сказав Науседа.

Спеціальний представник генерального секретаря НАТО Джеймс Аппатурай зазначив, що переліку конкретних реформ, які повинна запровадити українська сторона для вступу в Альянс, немає.

“Це так не працює. Немає чіткого переліку критеріїв, після виконання яких надається ПДЧ або членство. Тому що це політичні рішення, а не чисто технічні критерії… Я не кажу, що не має зв’язку між реформами і політичним рішенням – звичайно, вони пов’язані. Але лише виконання переліку умов самого по собі недостатньо”, – зазначив Аппатурай.

За словами спецпредставника, питання щодо вступу України до НАТО стосується не тільки держави.

Альянс також повинен бути готовим до розширення.

Джерело: Німецька хвиля/УНН

Back to top button