Україна

Зеленський вніс невідкладний законопроєкт про збільшення чисельності Збройних сил України

Мета - забезпечення функціонування окремого роду Сил територіальної оборони, а також для подальшого розвитку системи спротиву

Президент України Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради як невідкладний законопроєкт про збільшення чисельності військовослужбовців Збройних сил України (ЗСУ).

Оприлюднена законодавча ініціатива Зеленського передбачає збільшення чисельності ЗСУ на 11 тисяч військовослужбовців, – інформує 1NEWS.

Мета – забезпечення функціонування окремого роду Сил територіальної оборони, а також для подальшого розвитку системи спротиву.

“Законопроєкт пропонує на законодавчому рівні збільшити чисельність Збройних сил України на 11 тисяч військовослужбовців для забезпечення функціонування окремого роду сил Збройних сил України – Сил територіальної оборони, а також подальшого розвитку системи спротиву”, – повідомляється в пояснювальній записці до законопроєкту.

Таким чином, згідно з Конституцією України, Зеленський пропонує затвердити чисельність ЗСУ в кількості, що не перевищує 261 тисячу осіб, у тому числі 215 тисяч військовослужбовців.

Інший запропонований Зеленським законопроєкт – про основи національного спротиву, що передбачає широке залучення громадян України до забезпечення суверенітету і воєнної безпеки від зовнішньої агресії в мирний час та в особливий період. Згідно з документом, передбачається максимально широке залучення громадян України до дій, спрямованих на “забезпечення воєнної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності держави”.

Елементами національного спротиву є територіальна оборона, рух опору та підготовка громадян України до дій з національного спротиву, мета яких полягає у підвищенні рівня стійкості та обороноздатності держави, йдеться у законопроєкті. Територіальна оборона складатиметься з військового, цивільного та військово-цивільного компонентів.

Комплектування добровольчих формувань територіальних громад здійснюватиметься на добровільних засадах. Основу добровольчих формувань територіальних громад становитимуть ті громадяни України, які пройшли військову службу у ЗСУ або в інших військових формуваннях та правоохоронних органах. Крім того, щоб потрапити в загони тероборони, доведеться пройти медичний, професійний та психологічний відбір і підписати контракт добровольця територіальної оборони.

Громадян України, які не проходили військову службу, зараховуватимуть до складу добровольчих формувань територіальних громад після складання ними присяги добровольця територіальної оборони. Члени добровольчих формувань територіальних громад матимуть право застосовувати під час виконання завдань територіальної оборони особисту мисливську зброю та набої до неї, пропонує внесений Зеленським законопроєкт.

Згідно з іншим пунктом цього законопроєкту, для виконання завдань руху опору залучатимуть осіб на добровільних та конфіденційних засадах. Їм гарантуються нерозголошення факту їхньої участі в русі опору, а також соціальний і правовий захист з боку держави.

Основою підготовки громадян України до національного спротиву стане їхня загальновійськова підготовка, що організовуватимуть за територіально-зональним принципом. Вона полягатиме в опануванні базових загальновійськових практичних умінь і навичок та поділяється на початкову і базову підготовку.

Заходи з організації, планування та підготовки опору здійснюються в мирний час. Водночас ведення опору здійснюється з настанням особливого періоду на тимчасово окупованій території України, території України, яка захоплена агресором (противником) під час збройної агресії проти України.

Провідна роль в організації та виконанні завдань територіальної оборони належатиме Силам територіальної оборони Збройних сил України.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button