Україна

Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради невідкладний законопроєкт про деолігархізацію

Проєкт закону містить визначення так званих олігархів – осіб, які мають значний вплив у господарському, політичному житті країни, а також контролюють основні сегменти медійного простору

Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт про деолігархізацію.

Проєкт закону №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)” зареєстрований на сайті парламенту, – інформує 1NEWS.

Згідно з інформацією у картці проєкту, він визначений Президентом як невідкладний.

Водночас в Офісі Президента повідомляють, що проєкт закону містить визначення так званих олігархів – осіб, які мають значний вплив у господарському, політичному житті країни, а також контролюють основні сегменти медійного простору.

“Законопроєкт не порушує основоположних прав людей, які підпадають під визначення олігарха, а лише визначає коло цих осіб і встановлює правила їхніх прозорих взаємовідносин з представниками влади. Він, зокрема, регламентуватиме зустрічі та інші взаємовідносини представників органів влади з особами, які володіють значними активами”, – наголосили в ОП.

Зазначається, що документ має обмежений термін дії – 10 років – і має стати першим кроком до ліквідації олігархічної системи в Україні. На його основі будуть розроблені антитрастові закони, закон про лобізм та інші нормативно-правові акти, що переформатують економічні й суспільні відносини в країні, зазначають в ОП.

“Ініціювавши цей законопроєкт, Володимир Зеленський демонструє політичну волю до кардинальних змін у суспільно-політичному устрої України. Як свідчить досвід інших успішних країн, усунення монопольного становища ряду обраних осіб дасть поштовх розвитку середнього класу та пришвидшить розвиток економіки”, – заявили в Офісі Президента.

Джерело: Офіс Президента

Back to top button