Україна

Зеленський відреагував на петицію про знесення пам’ятника Катерині II в Оде


Зеленський відреагував на петицію про знесення пам ятника Катерині II в Оде

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні почали позбавлятися радянських символів, пам’яток російським діячам культури та іншим.

Замість московської імператриці Катерини ІІ ініціатори петиції до президента пропонують звести в Одесі пам’ятник американському акторові Біллі Херрінгтону. Про це у понеділок, 1 серпня, повідомляється на офіційному сайті президента.

Розглянувши петицію, президент України Володимир Зеленський відповів на неї.

Зеленський направив це питання на розгляд місцевих депутатів, бо пам’ятник Катерині ІІ встановлено за рішенням Одеської міської ради.

“Я звернувся до Одеської міської ради з проханням розглянути порушені у петиції питання відповідно до компетенції”, – заявив Зеленський.

При цьому президент наголосив на важливості захисту національних інтересів та очищення громадського простору від об’єктів та пам’ятників, що стосуються російської імперської та радянської спадщини, “яка закріплює в Україні російські пропагандистські антиукраїнські наративи”.

Оригінальний пам’ятник Катерині II в Одесі встановили у 1900 році за проектом архітектора Юрія Дмитренка. Однак після приходу радянської влади було демонтовано, а 1965 року на цьому місці встановили пам’ятник матросам броненосця “Потьомкін”. 2007 року, під час реконструкції площі, там встановили пам’ятник засновникам Одеси, серед яких опинилася і Катерина ІІ.

Нагадаємо, у Запоріжжі проведено демонтаж бюста російського поета, драматурга та прозаїка Олександра Пушкіна.

Нагадаємо, до президента Володимира Зеленського звернулися з петицією про необхідність знести пам’ятник російській імператриці Катерині II в Одесі.
 
Раніше повідомлялося, що у Харкові знесли пам’ятник князю Олександру Невському, розташованого на вулиці Академіка Павлова.
 
Крім того, у середині квітня у Харкові знесли пам’ятник радянському маршалу Георгію Жукову.
 
Новини от 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button