Україна

Зеленський ухвалив фінмоніторинг для політиків


Зеленський ухвалив фінмоніторинг для політиків

Прийняття цього закону було умовою для початку перемовин про членство України у Євросоюзі та продовження фінансової допомоги від МВФ.

Президент Володимир Зеленський підписав закон про довічний статус політично значущих осіб (рolitically еxposed рersons, PEP – ред.) і про посилення їх фінансового моніторингу. Про це йдеться у картці законопроєкту №9269-д на сайті Верховної Ради в четвер, 26 жовтня.

Ухвалення цього закону було умовою для початку перемовин про членство України у Євросоюзі та продовження фінансової допомоги від МВФ.

Тепер суб’єктам фінмоніторингу необхідно буде не тільки перевіряти статус PEP на початку роботи, а й періодично взаємодіяти з клієнтами, аби пересвідчитися, чи не перестали вони бути РЕР. При цьому статус буде зберігатися безстроково, тому коло осіб, які підлягатимуть перевірці, розширятиметься.

Політично значущі особи (PEP) – особи, що займають важливі державні посади. Це президенти держав, прем’єр-міністри, міністри та їхні заступники, депутати, політичні діячі вищих рангів, високопосадовці судової системи, правоохоронних органів, юстиції, оборони, керівництво Національного банку тощо.

Нагадаємо, 17 жовтня Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому законопроєкт про політично значущих осіб.

Пізніше у Нацбанку роз’яснили, як буде працювати фінмоніторинг PEP.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button