Україна

Зеленський та Байден провели перші телефонні перемовини

Українські посадові особи наполягали на дзвінку між президентами США та України протягом декількох тижнів

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом США Джо Байденом.

Про проведення розмови повідомили як у Білому домі, так і в Офісі президента України, – інформує 1NEWS.

Згідно з повідомленням пресслужби Білого дому, Байден у розмові з Зеленським підтвердив непохитну підтримку США суверенітету і територіальної цілісності України на тлі агресії РФ.

“Президент Байден підтвердив непохитну підтримку США суверенітету і територіальної цілісності України перед агресією Росії на Донбасі та в Криму”, – йдеться в пресрелізі на сайті Білого дому.

Крім того, Байден запевнив Зеленського в підтримці боротьби з корупцією і в реалізації реформ в Україні.

“Він наголосив на прихильності своєї адміністрації активізації нашого стратегічного партнерства на підтримку плану президента Зеленського щодо боротьби з корупцією і реалізації програми реформ, що базується на наших спільних демократичних цінностях, (…). Лідери погодилися, що ці реформи є центральними для євроатлантичних спрямувань України”, – повідомляє сайт Білого дому.

Байден і Зеленський також обговорили важливість тісної співпраці США та України для стримування пандемії COVID-19 і зміцнення демократії в регіоні.

Сам Володимир Зеленський після розмови вказав на те, що цінує підтримку США і має намір серйозно проводити реформування країни.

“Україна цінує підтримку США на різних рівнях. Ми стоїмо пліч-о-пліч, коли йдеться про збереження наших демократій. Я серйозно налаштований реформувати Україну, збільшити прозорість і досягти миру. Американське партнерство має вирішальне значення для українців”, – зазначив Зеленський у своєму Twitter за підсумками переговорів із президентом США.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак повідомив у коментарі інформагентству “Інтерфакс-Україна”, що розмова Байдена й Зеленського тривала “близько 50 хвилин”.

Глава Офісу президента також зазначив, що Зеленський під час розмови запросив президента США взяти участь у саміті “Кримської платформи”.

Водночас як повідомило раніше в п’ятницю американське видання Politico, українські посадові особи наполягали на дзвінку між Зеленським і Байденом протягом декількох тижнів.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button