Україна

Зеленський: Роль РФ у міжнародних відносинах падає


Зеленський: Роль РФ у міжнародних відносинах падає

Росія уперше в історії провалила троє виборів до міжнародних органів менше ніж за місяць, зазначив український лідер.

Президент Володимир Зеленський подякував країнам, які підтримали кандидатуру України і проголосували за виключення Росії з виконавчого комітету Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ). Про це він написав у Twitter в середу, 29 листопада.

“Росія вперше в історії не була обрана до Виконавчої ради Організації із заборони хімічної зброї. ОЗХЗ – дуже авторитетний міжнародний орган, і терористам у ньому не місце. Водночас Україну, Польщу та Литву було обрано на період 2024-2026 років. Україна активно сприятиме зміцненню ОЗХЗ”, – написав глава держави.

Президент зазначив, що РФ уперше в історії провалила троє виборів до міжнародних органів менше ніж за місяць.

“Це закономірний результат дій Росії: її роль у міжнародних справах продовжує зменшуватися, а ізоляція – зростати”, – підкреслив Зеленський.

Раніше в середу стало відомо, що до виконавчої ради ОЗХЗ обрано 21 країну. Серед членів ради з регіону Східної Європи більше нема Росії. До цієї групи цьогоріч обрали Україну, Польщу та Литву.

Конференція країн-учасниць ОЗХЗ відбувається у Гаазі з 27 листопада до 1 грудня.

Нагадаємо, на початку листопада представника Росії вперше не обрали до складу Міжнародного суду ООН. Він програв представникові Румунії, колишньому міністру закордонних справ Богдану Ауреску.

Також Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) вперше не обрала Росію до складу одного зі своїх основних органів – Виконавчої ради.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp



ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button