Україна

Зеленський просить змінити закон про національний спротив

Деякі положення закону не повною мірою відповідають Конституції України

Президент України Володимир Зеленський надіслав листа главі уряду Денису Шмигалю з проханням протягом двох місяців підготувати та внести до Верховної ради зміни до закону про національний спротив, щоб привести його у відповідність до Конституції України.

Про це повідомляє 1NEWS.

При підготовці до другого читання законопроєкту про національний спротив народні депутати внесли ряд пропозицій. Внесення поправок призвело до того, що деякі положення закону не повною мірою відповідають Конституції України. Зокрема, мова йде про надання Кабміну права визначати порядок заборони проведення мирних зібрань, мітингів, походів і демонстрацій, а також вилучати у підприємств, організацій і громадян аудіо і відеоапаратуру, мобільні телефони та інші засоби зв’язку.

Крім того, внесені поправки передбачають надання військовому командуванню права відсторонення від роботи керівників підприємств та організацій у випадках, визначених законом України “Про правовий режим воєнного стану”.

Закон про національний спротив також вступає в сперечання з законами “Про адміністративні послуги” і “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

Президент нагадує, що закон про національний спротив є важливим для забезпечення обороноздатності країни і вводиться в дію з 1 січня 2022 року.

“Пропоную у двомісячний термін подати до Верховної Ради України пропозиції про внесення змін до закону… з метою повного узгодження його положень у відповідність з Конституцією України та усунення техніко-юридичних недоліків”, – зазначив Зеленський у листі главі уряду.

Нагадаємо, 16 липня Верховна рада прийняла в другому читанні законопроєкт №5557 про національний спротив. У ньому прописано створення в Україні територіальної оборони.

Зазначимо, Зеленський підписав закон про національний спротив 29 липня.

Джерело: РБК-Україна

Back to top button