Україна

Зеленський просить Резнікова скоротити перелік професій для обов’язкового військового обліку

Президент України визнав, що суспільний резонанс міг викликати недостатньо обґрунтований і тому надто широкий новий перелік спеціальностей і професій, згідно з яким жінок беруть на військовий облік, а також відсутністю чітко визначеної процедури постановки їх на такий облік

Президент України Володимир Зеленський просить міністра оборони Олексія Резнікова скоротити перелік професій, представниці яких зобов’язані стати на військовий облік.

Про це йдеться в опублікованій на сайті Офісу глави держави відповіді президента на електронну петицію, – інформує 1News.

Авторка петиції, зокрема, вказувала, що наказ міноборони щодо військово обліку для жінок ухвалювався без суспільного обговорення, перехідного періоду та роз’яснень щодо механізму реалізації.

У відповідь Зеленський зазначив, що відповідно до Конституції України, захист суверенітету й територіальної цілісності держави є справою всього українського народу, громадяни мають рівні конституційні права й свободи та є рівними перед законом і не може бути привілеїв чи обмежень за ознакою статі.

Водночас Зеленський визнав, що суспільний резонанс міг викликати недостатньо обґрунтований і тому надто широкий новий перелік спеціальностей і професій, згідно з яким жінок беруть на військовий облік, а також відсутністю чітко визначеної процедури постановки їх на такий облік.

Тому президент звернувся до міністра оборони України Олексія Резнікова з проханням невідкладно й комплексно опрацювати порушене в петиції питання.

Зокрема, щодо суттєвого скорочення переліку спеціальностей та професій, згідно з яким жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

При цьому Зеленський попросив впровадити сучасні цифрові технології у процедури постановки на військовий облік з метою уникнення обов’язкової особистої присутності жінок під час постановки на облік.

Президент також попросив розв’язати питання щодо адміністративної відповідальності за несвоєчасну постановку на військовий облік військовозобов’язаних жінок до завершення процесу остаточного врегулювання згаданої процедури.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button