Україна

Зеленський пропонує скасувати військову прокуратуру

Президент України Володимир Зеленський пропонує внести зміни до Закону України “Про прокуратуру”, а також до ряду інших Законів, що стосуватимуться змін назв органів прокуратури. Законопроектом передбачається створення Офісу Генерального прокурора, скасування військовий прокуратур і посади головного воєнного прокурора. Відповідний законопроект №1032 Зеленський вніс на розгляд до Верховної Ради. Про це пише 1NEWS, посилаючись на 112.ua.

Серед основних положень нового законопроекту є створення нової структури органів прокуратури: Офіс Генерального прокурора, обласні прокуратури, окружні прокуратури. Зеленський пропонує, щоб Офіс генерального прокурора очолював генпрокурор, у якого будуть перший заступник і заступники, а також заступник Генерального прокурора у якості керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Ще одним важливим положенням законопроекту є ліквідація військових прокуратур, а у разі потреби – утворення спеціалізованих прокуратур на справах структурного підрозділу Офісу Генерального прокурора, обласних і окружних прокуратур.

Також планується зменшення кількості працівників в органах прокуратури з 15 до 10 тисяч людей, але при цьому пропонується збільшення окладу прокурора з 12 до 15 прожиткових мінімумів.

Законопроектом передбачається атестація чинних прокурорів з метою кадрового перезавантаження, а також надання можливості співробітникам, які мають належний досвід і навички, зайняти посаду прокурора. На посаду генпрокурора може бути назначений Громадян України, який має вищу юридичну освіту та досвід у цій сфері не менше 5 років.

Нагадаємо, Володимир Зеленський наказом №638/2019 від 29 серпня назначив Генеральним прокурором України Руслана Рябошапку.

Раніше серед головних пріоритетів роботи нової Генеральної прокуратури України Рябошапка виділив повне перезавантаження системи, зміну назви ГПУ на Офіс генерального прокурора та впровадження ГПУ як єдиного органу, який займається політикою боротьби зі злочинністю.

Back to top button