Україна

Зеленський пояснив, що може зробити Формула миру


Зеленський пояснив, що може зробити Формула миру

Попри те, що одна війна не схожа на іншу, Формула миру може й має бути універсальною, зазначив президент.

Формула миру може зробити три важливы речі, починаючи із забезпечення пової сили статуту ООН для припинення агресії Росії проти України та усунення її наслідків. Про це сказав президент Володимир Зеленський під час виступу через відеозв’язок перед учасниками зустрічі зовнішньополітичних радників і радників з питань безпеки на Мальті в суботу, 28 жовтня.

Він нагадав, що торік запропонував Формулу миру з 10 пунктів, які охоплюють усі аспекти агресії Росії проти України.

“За рік, що минає, наша Формула миру поступово стає глобальною, бо всі ви її підтримали чи принаймні проявили дієву зацікавленість у роботі з нею. Ця Формула справді стала спільною”, – зазначив глава держави.

За словами Зеленського, Формула миру забезпечує три головні речі:

  • Формула миру забезпечує повну силу Статуту ООН для припинення агресії проти нашої держави та усунення її наслідків, а отже, згодом може стати взірцем для аналогічного забезпечення повної сили міжнародного права у разі інших агресій.
  • Формула миру дає змогу кожній країні стати лідером у своїй частині зусиль із повернення миру та відіграти самостійну роль у співтворенні миру.
  • Спільні зусилля закладають нову світову традицію єднання – такого єднання, яке, допомагаючи завершити війну одній країні, допомагає навчитися, як завершувати всі війни.

Президент зазначив, що попри те, що одна війна не схожа на іншу, Формула миру може й має бути універсальною.

“Потрібен спільний план її реалізації, щоб відображати не ту чи іншу національну позицію, а позицію людей, усього людства. Такий спільний план дій маємо підготувати в межах нашої взаємодії та згодом вийти з ним на Глобальний саміт миру – на рівень лідерів, – затвердити й реалізувати. Заради миру. Заради захищеності кожного народу від воєн”, – наголосив Зеленський.

Він подякував кожній державі та міжнародній організації, які долучилися до зустрічі на Мальті. Загалом, як зазначив президент, майже 70 світових субʼєктів уже приєдналися до процесів щодо Формули миру.

Нагдаємо, Зеленський вважає, що Формулу миру можна реалізувати за півроку, а зараз триває підготовка Глобального саміту миру. Три зустрічі радників є проміжним етапом до цього великого саміту.

Лавров оголосив Формулу миру “ультиматумом” Росії

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button