Україна

Зеленський подав у ВР законопроєкт про новий статус англійської мови


Зеленський подав у ВР законопроєкт про новий статус англійської мови

У документі запропоновано визначити категорії посад, робота на яких передбачатиме обов’язкове знання англійської мови.

Сьогодні, 28 червня, президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт № 9432 “Про застосування англійської мови в України”, який передбачає офіційне закріплення статусу англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні.

У документі запропоновано визначити категорії посад, робота на яких передбачатиме обов’язкове знання англійської мови.

Проєкт передбачає унормовання застосування англійської мови в роботі органів державної та місцевої влади, органів місцевого самоврядування, підрозділів екстреної допомоги населенню, під час перетину кордону, у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоров’я тощо.

У пояснювальній записці до законопроєкту сказано, що нині англійська мова є офіційною де-юре у 58 із 196 країн світу, а де-факто й у багатьох інших країнах(Бангладеш, Кіпр, Ізраїль, Йорданія, Малайзія, Мальдіви, Шри-Ланка, ОАЕ), а також є однією з шести мов Організації Об’єднаних Націй, офіційною мовою Європейського Союзу, Ради Європи, Європейської комісії, Європейської асоціації вільної торгівлі та НАТО.

Зазнчається, що Україна має статус кандидата у члени Європейського Союзу, але поки що залишається відокремленою від ЄС мовним бар’єром, відстає в готовності громадян спілкуватися іноземною мовою, зокрема англійською.

“Трансформація статусу англійської мови в Україні – це необхідність і стратегічний крок до повноцінного членства нашої держави в ЄС, адже знання англійської мови – ключова компетенція в умовах глобалізаційних змін”, – йдеться в документі.

Вимоги щодо обов’язкового володіння англійською мовою встановлюються до осіб, які претендують на посади:
державної служби категорії “А”;
державної служби категорій “Б” і “В”, перелік яких встановлюється Кабінетом міністрів України;
голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників;
військовослужбовців офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом, перелік яких встановлюється Кабінетом міністрів України;
поліцейських середнього та вищого складу Національної поліції України, посад начальницького складу інших правоохоронних органів, посад начальницького складу служби цивільного захисту, перелік яких встановлюється Кабінетом міністрів України;
прокурорів;
у податкових та митних органах, перелік яких встановлюється Кабінетом міністрів України;
керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки, перелік яких встановлюється Кабінетом міністрів України.

У законопроєкті зазначається, що вимога щодо володіння англійською мовою може встановлюватися суб’єктом призначення до кандидатів на посади в органах місцевого самоврядування (крім виборних посад), основні посадові обов’язки яких передбачають виконання функцій з міжнародного співробітництва.

Нагадаємо, уряд України розробив законопроект про функціонування англійської мови як мови міжнародного спілкування ще торік у серпні. 

Глибокі знання англійської мови мають лише чверть українців – опитування

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button