Україна

Зеленський подав у Раду законопроєкт про множинне громадянство


Зеленський подав у Раду законопроєкт про множинне громадянство

У документі уточнюються умови набуття громадянства України за народженням, за територіальним походженням, а також умови прийняття до громадянства України.

Президент Володимир Зеленський у середу, 7 серпня, подав до Верховної Ради законопроєкт щодо забезпечення реалізації права на набуття та збереження громадянства України. Його картка з’явилася на сайті парламенту.

Новий законопроєкт визначає допустимі випадки множинного громадянства, а також особливості набуття та поновлення громадянства України для деяких категорій іноземців, зокрема у спрощеному порядку.

Також у законопроєкті уточнюються умови набуття громадянства України за народженням, за територіальним походженням, а також умови прийняття до громадянства України.

Множинність громадянства (підданства) допускається у таких випадках:

  • набуття дитиною громадянства України та іншої держави за народженням;
  • набуття дитиною громадянства усиновлювачів-іноземців;
  • набуття громадянином України іншого громадянства через шлюб з іноземцем;
  • автоматичне набуття іншого громадянства громадянином України через законодавство іншої держави без отримання підтверджуючого документа;
  • спрощене набуття громадянства України іноземцями з держав, включених до відповідного переліку;
  • набуття громадянином України громадянства держав, громадяни яких отримують українське громадянство у спрощеному порядку.

Водночас множинність громадянства не допускається для осіб, що мають громадянство держави, визнаної Верховною Радою України агресором або окупантом, або держави, яка не визнає територіальну цілісність та суверенітет України, зокрема голосувала проти Резолюції Генеральної Асамблеї ООН “Про територіальну цілісність України” від 27 березня 2014 року № 68/262.

Нагадаємо, у травні Рада підтримала надання громадянства іноземцям-добровольцям. Законопроєкт ухвалили у першому читанні.

Множинне громадянство: що пропонує влада

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

7 + 9 =

Back to top button