Україна

Зеленський підписав зміни до закону про санкції

Зеленський підписав зміни до закону про санкції

Президент України Володимир Зеленський

Встановлюється новий вид санкцій у вигляді стягнення до доходу держави активів, що належать фізичній або юридичній особі, а також активів, якими вона може прямо чи опосередковано розпоряджатися.

 

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності санкцій, пов’язаних з активами окремих осіб, ухвалений Верховною Радою 12 травня 2022 року. Про це повідомили на сайті офісу президента 23 травня.

 

Так, документ встановлює новий вид санкцій у вигляді стягнення до доходу держави активів, що належать фізичній або юридичній особі, а також активів, якими вона може прямо чи опосередковано розпоряджатися. Визначено чіткі критерії, за якими особа може бути віднесена до кола тих, на кого поширюється дія такої санкції.

 

“Процедура виявлення та конфіскації активів підсанкційних осіб, які тим або іншим чином підтримують агресію окупантів проти України, дозволить швидко та ефективно поповнювати український бюджет за рахунок ворогів. Закон передбачає чітку інструкцію для органів, відповідальних за цей процес. Сподіваюся на продуктивну взаємодію всіх його учасників”, – зазначив Зеленський.

 

Законом визначається, що відповідальним за пошук активів та звернення до суду буде центральний орган виконавчої влади, який забезпечує реалізацію державної політики у сфері стягнення у дохід держави активів осіб. Таким органом стане Міністерство юстиції України, яке має організувати роботу з виявлення та розшуку активів фізичних та юридичних осіб, що підлягають блокуванню, зазначених у рішеннях Ради національної безпеки та оборони України.

 

Крім того, здійснення адміністративного судочинства у справах щодо застосування санкції через стягнення активів у дохід держави буде Вищим антикорупційним судом (ВАКС).

 

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button