Україна

Зеленський підписав закон, який підвищує податки в Україні

Підписаний президентом України Володимиром Зеленським закон серед іншого передбачає підвищення обсягу ренти на видобуток залізної руди

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №1914-ІХ (реєстраційний номер 5600), який передбачає низку змін до Податкового кодексу для забезпечення збалансованості бюджетних надходжень.

Про це повідомляє 1News.

Зокрема, одне з положень закону підвищує обсяг ренти на видобуток залізної руди.

Саме тому у ЗМІ цей закон назвали “антиахметівським”, оскільки в Україні видобутком залізної руди займаються, зокрема, підприємства українського олігарха Ріната Ахметова.

Крім того, законом передбачена індексація ставок деяких податків, зміна підходів до оподаткування ПДВ і акцизним податком тютюнових виробів, а також рідин для електронних сигарет та пива.

Також закон передбачає підвищення окремих ставок екологічного податку, а також встановлення для великих платників податків обмеження на перенесення від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств минулих років.

Водночас закон містить норми про запровадження нового виду оподаткування – мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) для власників земельних паїв.

Досі законом власники паїв були взагалі звільнені від сплати податків до двох гектарів, але тепер платитимуть навіть ті, у кого 50 соток. При чому, за законом, враховуватимуться всі сплачені податки – отже, для крупного бізнесу, який вже платить низку зборів, зокрема, на найману працю, нічого не зміниться.

Натомість дрібні селяни-одноосібники, які досі у перерахунку платили менше за 1500 гривень на гектар або платили лише земельний податок і продавали продукцію за готівку на базарі, тепер платитимуть фіксовану мінімальну суму на гектар. Уряд розраховує зібрати з селян, які обробляють свої паї або здають їх в оренду, понад 10 мільярдів гривень. Утім, від зборів звільнили всі ділянки, які перебувають у межах населених пунктів.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button