Україна

Зеленський підписав закон про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України

Відповідно до закону, ВККС вважається повноважною у випадку призначення до її складу щонайменше 11 членів, щонайменше шестеро з яких призначені із суддів або суддів у відставці

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який відновлює роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС).

Про це інформує 1NEWS.

Раніше, 8 липня Зеленський ветував ухвалений наприкінці червня парламентом відповідний законопроєкт, а 13 липня Верховна Рада повторно ухвалила закон із пропозиціями президента.

Основна його пропозиція до законопроєкту стосувалася уточнень про ухвалення рішення конкурсною комісією щодо відбору її членів за участю міжнародних експертів. Відповідно до закону, рішення ухвалюватиметься чотирма голосами з шести в разі, якщо за це рішення проголосували щонайменше два представники від міжнародних організацій.

Відповідно до закону, ВККС вважається повноважною у випадку призначення до її складу щонайменше 11 членів, щонайменше шестеро з яких призначені із суддів або суддів у відставці.

Нагадаємо, низка законопроєктів щодо реформи органів добору суддів в Україні критикувались і громадськістю, і експертами. Одним з головних зауважень щодо формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів була відсутність у комісії з добору їхніх членів міжнародних експертів, які б мали право вирішального голосу.

Раніше міжнародні експерти, які мали досвід роботи суддями, адвокатами, прокурорами та сумісний досвід у цих сферах у Великобританії, Данії, Канаді, Литві та Македонії, брали участь у відборі суддів для Вищого антикорупційного суду України. Після цього добору участь таких експертів у будь-яких українських комісіях блокується.

ВККС, яка відповідає за конкурси на суддівські посади, була розпущена у листопаді 2019 року і досі не працювала.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button