Україна

Зеленський підписав закон про податки для земель сільгосппризначення

Президент України Володимир Зеленський підписав закон № 1914-ІХ, спрямований на зміцнення ресурсної бази бюджетів та запобігання бюджетним втратам через ухилення від оподаткування. Про це повідомляє прес-служба глави держави, пише 1news, посилаючись на 112ua.

Закон “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень” передбачає:

– підвищення окремих ставок екологічного податку, введення мінімального податкового зобов’язання як податку з потенційно можливого мінімального доходу із земельної ділянки сільськогосподарського призначення. Виняток становлять, зокрема, ділянки членів дачних і садівничих кооперативів, сільгоспугіддя громадян у межах населених пунктів, землі на окупованій території або лінії розмежування на період проведення ООС;

– індексацію ставок деяких податків, зміну підходів до оподаткування ПДВ та акцизним податком тютюнових виробів і рідин для електронних цигарок, пива, а також рентною платою за використання надр для видобутку руд заліза;

– встановлення для великих платників податків обмеження на перенесення від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств минулих років.

– норми щодо врегулювання проблемних питань оподаткування та забезпечення підтримки бізнесу.

Даний закон, також відомий як ресурсний законопроект 5600, Верховна Рада ухвалила 30 листопада.

Пізніше на сайті парламенту було зареєстровано 24 постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 30.11.2021 про ухвалення у другому читанні та в цілому проекту закону “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень” (№5600).

Однак 14 грудня Верховна Рада розблокувала підписання нового податкового закону.

За даними Асоціації фермерів і приватних землевласників, ухвалений закон збільшить оподаткування землевласників, що призведе до зростання цін на продукти та продажу фермерами земельних ділянок.

Детальніше про зміну оподаткування читайте в матеріалі “Новий спосіб оплатити “велике будівництво”. Українцям підвищили податки законопроектом № 5600″.

Back to top button