Україна

Зеленський підписав закон про платіжні послуги

Закон дозволяє інтегрувати платіжну систему України із системою ЄС

Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про платіжні послуги», який у майбутньому дасть змогу інтегрувати платіжну систему України із системою ЄС.

Про це інформує 1NEWS.

Згідно із законом, в Україні буде визначено 9 категорій надавачів платіжних послуг. З’являться нові учасники ринку: установи електронних грошей, філії іноземних платіжних установ, надавачі послуги з надання відомостей з рахунків, платіжні установи.

Також існуватиме 9 платіжних послуг. Дві з них нефінансові ㅡ послуга з ініціювання платіжної операції та послуга з надання відомостей з рахунків.

Небанківські надавачі платіжних послуг, наприклад поштові оператори, зможуть відкривати платіжні рахунки, випускати платіжні картки та електронні гроші. Від небанківських фінансових установ не вимагатимуть участі у платіжних системах для здійснення переказу.

Окрім того, НБУ отримає право випускати «цифрову валюту Національного банку України», а також створити регуляторну «пісочницю». Це платформа для тестування послуг, технологій та інструментів на платіжному ринку, заснованих на інноваційних технологіях.

Закон також створює умови для запровадження в Україні концепції відкритого банкінгу (Open banking).

Вона має об’єднати різних надавачів платіжних послуг і технологічні платформи в єдину платіжну екосистему.

Планується, що Open banking запрацює в Україні у 2023 році.

Джерело: Громадське

Back to top button