Україна

Зеленський оцінив продовження “зернової угоди”


Зеленський оцінив продовження зернової угоди

Президент привітав продовження зернової ініціативи та заявив, що українське продовольство вже змогло вплинути на світову динаміку цін на продукти.

Завдяки продовженню ще на 120 днів Чорноморської “зернової ініціативи” у світі врятовано десятки мільйонів людей від голоду. Про це у четвер, 17 листопада, заявив президент України Володимир Зеленський.
 
“Продовжено нашу зернову експортну ініціативу, незважаючи на всі складнощі, незважаючи на різні маніпуляції Росії. Будемо і надалі експортувати агропродукцію через наші чорноморські порти. Це дуже конкретна річ. Те, завдяки чому світ бачить значення України”, – сказав Зеленський.
 
За його словами, з 1 серпня з портів великої Одеси вийшли вже понад 450 суден із загальним обсягом продовольства в 11 млн. тонн. продукції.
 
“Географія дуже широка: Марокко, Алжир, Лівія, Туніс, Єгипет, Судан, Ефіопія, Сомалі, Кенія, Ємен, Ліван, Бангладеш, Китай, Індія, Індонезія, Туреччина, а також країни Європейського Союзу. Десятки мільйонів людей насамперед у країнах Африки, врятовані від голоду, зокрема, в рамках постачання продовольчої програми ООН із наших портів”, – наголосив Зеленський.
 
Він зазначив, що вдалося зменшити напругу на глобальному продовольчому ринку.
 
“А це означає, що ціни на їжу суттєво менші, ніж могли б бути без нашого продовольчого експорту”, – додав Зеленський.
 
Президент подякував усім партнерам, які доклали зусиль для досягнення цього результату, зокрема Організації Об’єднаних Націй та особисто Генерального секретаря Антоніу Гутерріша, а також Туреччини та особисто Президента Реджепа Ердогана.
 
Глава держави також повідомив, що низка країн заявила про бажання приєднатися до ініціативи.
 
 
Раніше у четвер про продовження зернової угоди повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков. Але, за його словами, гарантами продовження угоди залишилися ООН та Туреччина.
 
Нагадаємо, 29 жовтня РФ заявила про вихід із зернової ініціативи, але 2 листопада відновила свою участь і почала переговори про продовження операції. 

Новини от 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button