Україна

Зеленський наклав вето на закон про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів

Закон повернений президентом народним депутатам з пропозиціями, а також докорами, що стосуються положень про голосування міжнародних експертів у конкурсній комісії

Президент України Володимир Зеленський наклав вето на ухвалений парламентом закон про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС).

Про це інформує 1NEWS.

Президент пропонує вважати повноважною ВККС у разі призначення до її складу щонайменше 11 членів, з яких як мінімум шість призначені з числа суддів або суддів у відставці.

Глава держави також вносить пропозицію, згідно з якою на запит члена першого складу конкурсної комісії для організаційного, технічного забезпечення здійснення його повноважень конкурсна комісія може залучати помічників, перекладачів.

Водночас у глави держави виникли претензії до положень закону, за якими “рішення першого складу конкурсної комісії є ухваленим, якщо за нього проголосували не менше ніж чотири члени конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями”.

Зеленський вважає це положення колізійним з іншим, де йдеться, що “рішення конкурсної комісії ухвалюється, якщо за нього проголосували не менше ніж чотири члени конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями та двоє запропоновані Радою суддів України”.

Як повідомлялось, ВККС, яка відповідає за конкурси на суддівські посади, була розпущена у листопаді 2019 року. Цей закон для відновлення діяності ВККС Верховна Рада ухвалила 29 червня, а 5 липня його підписав спікер парламенту.

Нагадаємо, низка законопроєктів щодо реформи органів добору суддів в Україні критикувались і громадськістю, і експертами.

Одним з головних зауважень щодо формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів була відсутність у комісії з добору їхніх членів міжнародних експертів, які б мали право вирішального голосу.

Раніше міжнародні експерти, які мали досвід роботи суддями, адвокатами, прокурорами та сумісний досвід у цих сферах у Великобританії, Данії, Канаді, Литві та Македонії, брали участь у відборі суддів для Вищого антикорупційного суду України. Після цього добору участь таких експертів в будь-яких українських комісіях блокується.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button