Україна

Зеленський наклав вето на закон про фінансування партій

Під час голосування в залі Верховна Рада внесла до законопроєкту зміни, які можуть дозволити партіям приховувати свої справжні витрати

Президент Володимир Зеленський повернув зі своїми пропозиціями до Верховної Ради на доопрацювання закон №5253- , який вносить зміни до регулювання фінансування діяльності політичних партій.

Того ж дня його направили на розгляд Комітету з питань правової політики, – інформує 1News.

Раніше повідомлялося, що голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков закликав президента Зеленського накласти вето та повернути на доопрацювання Раді відповідний закон.

Як зазначається, відповідний законопроєкт № 5253-1 ініційований народними депутатами України з метою відновити подання фінансової звітності політичними партіями.

Проте під час голосування в залі Верховна Рада внесла до законопроєкту зміни, які можуть дозволити партіям приховувати свої справжні витрати.

Як зазначали в НАЗК закон містить окремі норми, які створювали передумови для непрозорої діяльності політичних партій, оскільки він:

  • не відновлює звітування партій, яке було призупинене на початку 2020 року через карантинні обмеження, спричинені пандемією COVID-19. Це важливо, оскільки всі парламентські партії зараз отримують державне фінансування за рахунок коштів платників податків, проте жодна з них не подала звіту навіть за перший квартал 2021 року, выдзначили в НАЗК;
  • дозволяє партіям звітувати не про всі свої фінансові зобов’язання. Так, партії можуть звітувати виключно про зобов’язання, термін виконання яких уже настав і партія їх не виконала. Тобто в недоброчесних партій з’являється можливість пояснювати свої “сумнівні” витрати “простроченими фінансовими зобов’язаннями”;
  • дозволяє не вважати внесками на користь партії роботи, товари чи послуги, які необхідні для протидії COVID-19 без визначення періоду дії цієї норми (безстроково). Ця норма не зважаючи на свою важливу ціль дозволить партіям ігнорувати встановлені законом ліміти на здійснення внесків та не відображати ці внески та відповідні витрати у звіті.

Нагадаємо, Верховна Рада 2 листопада 2021 року ухвалила закон про зміну процедури припинення фінансування партій.

Законопроєкт залишає за Національним агентством з питань запобігання корупції повноваження щодо контролю за партійними фінансами й водночас пропонує уточнити окремі підстави для зупинення та припинення державного фінансування статутної діяльності політсил.

Йдеться про неподання партіями звіту про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру, подання звіту, в якому зазначені недостовірні відомості, що відрізняються від достовірних на суму понад 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня звітного року, а також якщо такий звіт оформлений із грубим порушенням встановлених законом вимог. 

Джерело: БізнесЦензор

Back to top button