Україна

Зеленський дедалі частіше невдоволений країнами Заходу

Нерішучість західних союзників щодо вступу України в НАТО і запуск газопроводу «Північний потік-2» викликають лише розчарування

Напередодні своєї зустрічі з президентом CША Джо Байденом наприкінці серпня, президент Володимир Зеленський висловив розчарування через нерішучість західних союзників щодо питання вступу України в НАТО. У розлогому інтерв’ю засобам масової інформації Зеленський зазначив, що неоднозначність щодо вступу України в НАТО є «сигналом для інших країн, що нам тут не раді, а Росія не за горами, збільшуючи свою присутність та вплив».

Про це йдеться в аналітичній публікації The Washington Post, повідомляє 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

Візит Зеленського в Білий дім відбувається на тлі того, що президент України дедалі частіше висловлює розчарування відсутністю підтримки Заходу у протистоянні Києва з Москвою. Через сім років після того, як Росія анексувала Кримський півострів України і підтримала сепаратистів на Донбасі, конфлікт не подає жодних ознак припинення. Загинуло близько 13 тисяч осіб, хоча останній великомасштабний бій був понад чотири роки тому. Напруженість в регіоні різко зросла цієї весни, коли Росія зосередила війська і техніку вздовж кордону.

Зеленський заявив, що членство в НАТО забезпечить Україні захист від нового наступу Росії. Країни в альянсі уклали пакт про взаємний захист, а це означає, що якщо одна країна піддасться нападу, інші приєднаються до дій у відповідь. Але євроатлантична інтеграція України ризикує спровокувати Москву – президент РФ Володимир Путін назвав це «червоною лінією» і підняв це питання на червневому саміті з Байденом в Женеві.

Відповідаючи на питання «так чи ні» про кандидатуру України в НАТО в червні, Байден відповів: «Школа закінчена». Він додав, що Києву як і раніше необхідно вирішувати проблеми корупції і відповідати іншим критеріям.

«Дуже популярно звинувачувати Україну в корупції, але це не означає, що я дотримуюся цих поглядів лише з тих пір, як став президентом, однак мене завжди це ображало, оскільки жодна країна не вільна від корупції», – зазначив Зеленський.

Цього літа Зеленський просунув так званий закон про олігархів, який змусить магнатів розкрити свої активи. Це також заборонило б їм фінансувати політичні партії, займати державні посади і брати участь в приватизації. Цей закон є кроком до умиротворення Міжнародного валютного фонду, який призупинив видачу кредиту Україні в розмірі 5 мільярдів доларів через побоювання з приводу реформ.

Але критики заявляють, що два провідних олігархи, які стали мішенню, донедавна були політичними суперниками Зеленського. Віктору Медведчуку пред’явили звинувачення в державній зраді, а Петро Порошенко став об’єктом численних розслідувань щодо корупції.

Тим часом, нещодавнє опитування засвідчило, що підтримка Зеленського різко впала, хоча він як і раніше залишається найпопулярнішим політичним діячем в Україні.

Він отримає ще один удар через запуск газопроводу «Північний потік – 2», який йде в обхід України і означає втрату 2 мільярдів доларів щорічних платежів в рамках контракту на поставку російського газу, який закінчується в 2024 році.

Україна сподівалась на заходи США щодо припинення цього суперечливого проекту, але в травні 2021 року адміністрація Байдена заявила, що вирішила не запроваджувати санкції щодо компанії, яка відповідає за «Північний потік – 2», задля відновлення відносин з Німеччиною.

В обмін на припинення спроб США заблокувати «Північний потік – 2» країни домовилися, що Німеччина буде інвестувати в інфраструктуру «зелених» технологій України, а Берлін і Вашингтон будуть спільно працювати над ініціативами щодо пом’якшення енергетичного домінування Росії в Європі.

Зеленський заявив, що він «не дуже вірить» в те, що всі зобов’язання за угодою будуть виконані. На питання, чи вважає він пакт між США і Німеччиною зрадою, Зеленський знизав плечима і посміхнувся.

«Звичайно, я не задоволений цією домовленістю, якщо її можна так назвати, і форматом, в якому вона була досягнута», – сказав він.

Хоча запуск газопроводу планується завершити 23 серпня 2021 року, Зеленський запевнив, що він ще раз звернеться до Байдена з проханням втрутитися під час їх зустрічі в Білому домі 31 серпня.

Зеленський неодноразово підкреслює заклопотаність з приводу безпеки України після введення в експлуатацію «Північного потоку-2», відзначаючи, що Москва може стати більш агресивною в своїх відносинах з Києвом, коли Україна перестане бути транзитною територією для російського газу.

Що стосується своїх почуттів до Путіна, Зеленський охарактеризував свого російського колегу як «ірраціонального» і «емоційного, іноді навіть дуже емоційного».

«Він занадто емоційний, коли справа стосується України», – вважає Зеленський.

Back to top button