Україна

Зеленський анонсував кредити на енергонезалежність


Зеленський анонсував кредити на енергонезалежність

Уряд розробив програму, що передбачає безвідсоткові кредити громадянам для встановлення енергообладнання потужністю до 10 кВт.

Українці та представники бізнесу матимуть змогу легше пройти період до відновлення зруйнованої росіянами енергетики, користуючись спеціальною урядовою програмою. Про це повідомив президент Володимир Зеленський на засіданні президії Конгресу місцевих та регіональних рад.

Перша віцепрем’єр-міністерка України – міністерка економіки України Юлія Свириденко розповіла, які саме ідеї планує реалізувати уряд у цьому напрямку. Держава запроваджує кілька програм, які почнуть працювати з 20 липня поточного року. 

Мова про такі заходи:

  • Безвідсоткові кредити громадянам для встановлення енергообладнання потужністю до 10 кВт.
  • Кредити для бізнесу від 150 млн грн на енергоефективність, альтернативну генерацію та інші цілі. Їх надаватимуть 19 банківських установ, зокрема, Ощадбанк, ПриватБанк, Укргазбанк та інші.
  • Пільгові кредити для ОСББ та ЖБК на встановлення обладнання для альтернативної генерації електроенергії.
  • В межах державної програми пільгового кредитування бізнесу “5-7-9%” підприємцям дозволяється витрачати кредитні гроші на купівлю та встановлення електрогенераційних установок, які працюють на газу. Для деокупованих та прифронтових територій запроваджено знижену процентну ставку.

Міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що на період дії воєнного стану запроваджено кілька бюрократичних спрощень в енергетичній сфері.

“Ми ухвалили рішення про те, що протягом періоду воєнного часу для суб’єктів господарювання, причому не залежно від форм власності, для встановлення відповідних об’єктів генерації не потрібно розроблення відповідної містобудівної документації, отримання містобудівних умов та обмежень щодо забудови, отримання права на виконання робіт, схеми теплопостачання, відведення земельних ділянок і отримання звіту, експертиз. Усе те, що насправді займало місяці раніше, сьогодні взагалі не вимагається”, – пояснив чиновник.

За його словами, експлуатувати такі обʼєкти можна буде без відповідних сертифікатів про прийняття в експлуатацію. 

Нагадаємо, після поновлення російських атак на енергетику Україна отримала від партнерів понад 2,3 тисячі тонн енергетичного обладнання. 

Жорсткі відключення вперше задіють на вихідних

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 × 2 =

Back to top button