Україна

Зеленського зламала система, яку він присягався зруйнувати

На думку деяких експертів, президент України замість боротьби з олігархами, почав мирно співіснувати з ними

Через півтора року свого правління Володимир Зеленський програє битву з політичною системою, оскільки завойовані реформи після повалення у 2014 році підтримуваного Кремлем лідера країни руйнуються. Окрім його недосвідченості, відступ від реформ ставить під сумнів майбутнє української нації, яка впродовж десятиліть грала величезну роль в геополітиці, неодноразово зав’язуючи канат між Заходом та Росією.

Про це йдеться в аналітичній публікації Bloomberg, – інформує 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

Зараз спостерігається протистояння між Зеленським та Конституційним судом: він скасував антикорупційні закони, які є ключовими для потоку мільярдів доларів іноземної допомоги і безвізового режиму. Надії на отримання кредиту Міжнародного валютного фонду в розмірі 5 мільярдів доларів до кінця 2020 року для боротьби з наслідками пандемії Covid-19 майже розвіялися.

«Зеленський веде небезпечну гру, яка засвідчить його нездатність керувати політичними подіями. Структурно країна майже не змінюється: нею керують олігархи, а парламент і судова система просякнуті корупцією і зовнішнім впливом», – вважає Марк МакНемі, керівник практики в Європі з дослідницької та консалтингової компанії DuckerFrontier.

В Офісі Зеленського заявили, що перезавантаження Конституційного суду необхідне для відновлення суспільної довіри. Але боротьба зі старою гвардією чиновників закінчилась до того, як почалась судова тяганина. Незважаючи на критику відсутності судового переслідування за часів правління Порошенка, жоден високопосадовець не був затриманий і під керівництвом Зеленського. Ринкові реформатори, яких запросили на роботу в Україну, були звільнені після кадрових перестановок, а деякі представники Заходу у наглядових радах державних компаній були витіснені.

Нездатність повністю порвати з минулим тисне на рейтинг Зеленського серед народу, який ще кілька місяців тому майже не відрізнявся від показників підтримки Володимира Путіна в Росії. Його партія «Слуга народу» теж постраждала: вона провалилася на місцевих виборах. Проросійські конкуренти користуються значно більшою підтримкою виборців на національному рівні, тому Кремль все ще може відновити свої позиції, незважаючи на анексію Криму і розпалювання війни на Донбасі, яка досі триває. Українці за підсумками соціологічного опитування взагалі визнали Зеленського «найголовнішим розчаруванням» серед українських політиків у 2020 році.

Багатьом цей спад популярності Зеленського нагадує президента Віктора Ющенка – лідера Помаранчевої революції 2004 року, чия проєвропейська адміністрація прагнула підвищити політичну транспарентність, перш ніж піддатися чварам. У підсумку, проросійський Віктор Янукович прийшов до влади у 2010 році, заклавши основу для революції в Україні, коли привласнив 100 мільярдів доларів.

«Зеленський не може перемогти корупцію, оскільки це система добре продуманих схем, заснована на лазівках в законодавстві. Для цього потрібні великий досвід і знання, яких у Зеленського – як у політичного неофіта просто немає», – вважає Михайло Косів, 85-річний колишній народний депутат України, який боровся з комуністичним режимом до його краху в 1991 році.

Натомість Зеленський покладається на радників, хоча багато з них є представниками шоу-бізнесу і не знайомі з роботою на державних посадах. Крім того, спостерігається і менша підтримка з-за кордону, оскільки президент США Дональд Трамп мало цікавився Україною після свого імпічменту. Це може змінитися. Новий президент Джо Байден неодноразово їздив до Києва за часів правління Барака Обами, переконуючи українських законодавців проголосувати за реформи.

Але Зеленському потрібно більше, аніж просто привертання уваги у Вашингтоні. Частина його власної партії, на загальну думку, перебуває під контролем мільярдера Ігоря Коломойського, колишнього ділового партнера, який протистоїть українському уряду через націоналізацію Приватбанку і є фігурантом розслідування ФБР щодо причетності до шахрайства.

Руслан Рябошапка, колишній співробітник Transparency International і перший генеральний прокурор, призначений Зеленським, вважає, що чинний президент повинен оновити свою команду, щоб виконати власні обіцянки на виборах.

«Зеленський змінився після першої хвилі реформ, які порадували виборців та інвесторів. Щось зламалося і його погляди почали поступово змінюватися. Замість того, щоб боротися з олігархами, він вирішив мирно співіснувати з ними. І тому 2020-ий став ще одним роком втрачених надій і можливостей», – резюмує Рябошапка.

Back to top button